Είσαστε έτοιμοι;

είσαστε-έτοιμοι-851206

Ας είμαστε ρεαλιστές. Η επίταξη των βυτιοφόρων καλή και άγια. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι έχουμε οργανωμένο κράτος, ικανό να τα κινήσει με οδηγούς είτε από το στράτευμα είτε από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και με συνθήκες που να εξασφαλίζουν την ασφαλή κυκλοφορία τους, ώστε να μην έχουμε παράπλευρες απώλειες.

Γιατί είναι πράγματι επιτακτική ανάγκη να εφοδιασθεί όλη η Ελλάδα με καύσιμα και για την ομαλή λειτουργία του τουρισμού και για την εξυπηρέτηση της αγροτικής παραγωγής και των εξαγωγών μας σε ροδάκινα, σταφύλια, σύκα και άλλα ευπαθή προϊόντα.

Η επιστράτευση όμως των ίδιων των οδηγών δεν ξέρω αν είναι ιδιαιτέρως ρεαλιστική κίνηση. Τι θα γίνει δηλαδή με όλους εκείνους που ενδεχομένως θα αρνηθούν να πειθαρχήσουν; Θα γεμίσουν οι φυλακές με οδηγούς φορτηγών και βυτιοφόρων;

Εάν η κίνηση αυτή έγινε απλώς προς εκφοβισμό των μελών αυτής της συντεχνίας, οι οποίοι, πράγμα απαράδεκτο, κρατούν όμηρο ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τότε φοβάμαι πως για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε μπροστά σε άσκηση πολιτικού ερασιτεχνισμού.

Προχωρώντας στην επιστράτευση και επίταξη, η Πολιτεία έπρεπε να είναι ήδη οργανωμένη ώστε να επιτύχει την διακίνηση πρωτίστως των βυτιοφόρων, αλλά και των μεγάλων φορτηγών. Και τέτοια προετοιμασία δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει.

Η πολιτική, επίσης, δεν ασκείται μονομερώς μόνο με το «καμουτσί». Αλλα και με παράλληλη χρήση του καρότου. Διότι και αυτοί οι άνθρωποι, που καταχρηστικώς ασκούν το δικαίωμά τους, δεν σημαίνει ότι έχουν σε όλα άδικο. Όταν έχεις πληρώσει τετρακόσιες χιλιάδες για να πάρεις μια άδεια βυτιοφόρου, ή εκατόν σαράντα χιλιάδες για να πάρεις μια άδεια ταξί, εκείνος που ξαφνικά στην παίρνει πίσω, κάτι πρέπει να σου δώσει.

Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων είναι εδώ και χρόνια αναγκαία. Και όχι μόνο επιβεβλημένη είτε από την τρόικα είτε και από μόνη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναγκαία για να πέσουν οι τιμές των μεταφορικών που διαμορφώνουν και το συνολικό κόστος ζωής. Το γνωρίζαν όλες οι κυβερνήσεις. Αλλά δεν αναλάμβαναν το πολιτικό κόστος. Διό και τώρα φτάνουμε πλέον σε αγριότητες.

Καλό το «καμουτσί», αλλά βρείτε και κανένα καρότο, ώστε να δώσετε διέξοδο, έστω και προσχηματική, στους ηγέτες των απεργών. Ιδίως αν δεν είστε έτοιμοι να κινήσετε τα οχήματα με άλλες διαδικασίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου