Ποια εθνική κυριαρχία;

ποια-εθνική-κυριαρχία-851206

Να κλάψω ή να γελάσω; Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να χαρακτήρισε, στην υπουργική σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του, «φον φούφουτους» τους ελεγκτές της «τρόικας». Και φυσικά ο χαρακτηρισμός αμέσως διέρρευσε από τους …εχέμυθους συντρόφους του. Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι να κάνει τέτοιους χαρακτηρισμούς ο αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης με το χέρι απλωμένο, τη στιγμή ακριβώς που οι «φούφουτοι», αναμένονται για νέο έλεγχο.

Άλλη τόση «εξυπνάδα» διακρίνει και εκείνους που υποτίθεται ότι ασκούν υπεύθυνη διακυβέρνηση του τόπου και έσπευσαν αμέσως να μεταφέρουν τα λεχθέντα στους δημοσιογράφους.
Πέρα όμως από όσα είπε «εν κλειστώ» ο κ. Πάγκαλος, εξέφρασε και δημοσίως την ενόχληση του διότι οι ελεγκτές, λειτουργώντας μάλλον ως γκαουλάϊτερ, αξιώνουν να …συνεδριάζουν υπουργούς, «σαν να είναι μικροί πρωθυπουργοί», όπως είπε.

Τους πειράζει δηλαδή να καταλύεται η εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια όταν καλούν δυο ή τρεις απ’ αυτούς, αλλά όλα είναι «ΟΚ» όταν πηγαίνουν να απολογηθούν κατά μόνας.

Προφανώς δεν έχουν συναίσθηση ούτε πόσα πράγματα έχουμε ήδη εκχωρήσει, ούτε πολύ περισσότερο τι επέρχεται. Είναι άλλωστε ενδεικτικό της θερινής ραστώνης που μας έχει καταλάβει, ότι ελάχιστα προβλήθηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάτι που άρχισε να προωθείται από το γαλλογερμανικό άξονα.

Αντιγράφω από ανταπόκριση του παλιού συναδέλφου και φίλου Γιώργου Δαράτου από τις Βρυξέλλες:

Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων των κρατών που κατ’ επανάληψη παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, προτείνουν Γαλλία και Γερμανία. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γερμανό ομόλογό της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι οι δύο τους απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπόι, με προτάσεις «για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Στην επιστολή υπάρχει έκκληση για επιβολή αυστηρότερων ποινών στους παραβάτες των δημοσιονομικών κανόνων, όπως δέσμευση κεφαλαίων σε άτοκο λογαριασμό της Επιτροπής και προσωρινή άρση δικαιωμάτων ψήφου κρατών-μελών.

Με απλα λόγια η γαλλική πλευρά αποδέχεται τη γερμανική πρόταση να μπαίνουν ολόκληρες χώρες υπό πολιτική κηδεμονία.

Το να σας καλούν οι «κηδεμόνες» έναν-έναν ή δύο-δύο, είναι το πρόβλημα σας; Αυτό μας μάρανε, ή ότι η εθνική μας κυριαρχία έχει ήδη πάει περίπατο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου