Δώστε τις ΜΚΟ στο λαό

δώστε-τις-μκο-στο-λαό-851206

Αν και πράγματι συγκλονιστικά, εν τούτοις δεν είναι και εκπληκτικά τα όσα αποκάλυψε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζής. Και δεν είναι εκπληκτικά, διότι καμιά έκπληξη δεν προκαλούν στους πολίτες, αφού οι απλοί άνθρωποι τα ζουν καθημερινώς στο πετσί τους.

Απλώς, έχει άλλη βαρύτητα να ακούς από έναν άνθρωπο που υπήρξε ο ίδιος επί δεκαετίες δικαστής, είναι γιος και πατέρας δικαστή, το τι συμβαίνει στο χώρο της Δικαιοσύνης, με τη βραδύτητα εκδίκασης των υποθέσεων και την κατάχρηση των τεχνασμάτων, που οδηγεί σε ατιμωρησία των επιτήδειων.

Αλλά δε θα σταθώ στις γενικότερες περί του δικαιικού μας συστήματος διαπιστώσεις του και πως τελικώς υπηρετεί τους «επώνυμους» όταν παρανομούν –και όχι μόνο αυτούς αλλά και τους παρατρεχάμενους και τους προστατευόμενους τους. Θα σταθώ σε μια ειδική αναφορά του στο θέμα των περίφημων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

«Συνήθως, οι ΜΚΟ είναι ένα πρόσωπο, το οποίο στοχεύει στο να πάρει κονδύλια» διαπιστώνει ο κ. Ρακιτζής. Και, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχει άδικο. Κάποτε είχαμε τους συλλόγους και σωματεία σφραγίδες. Που λυμαίνονταν επιχορηγήσεις από τα υπουργεία και ξεκοκάλιζαν, ως την εποχή του Τσοβόλα –να του το αναγνωρίσουμε- τα έσοδα των κρατικών λαχείων.

Με τη φάμπρικα των «μη κυβερνητικών οργανώσεων» έγινε απλώς πιο εύκολη η αρπαχτή. Γιατί δε χρειάζεται να μαζέψεις 21 μέλη για να ιδρύσεις σωματείο. Δυο-τρεις «έξυπνοι» είναι αρκετοί. Και καταστάσεις με τις επιδοτήσεις ποικιλώνυμων Μ.Κ.Ο. από το κρατικό χρήμα, δηλαδή τον ιδρώτα του φορολογούμενου πολίτη, έχουμε δει κατά καιρούς να αποκαλύπτονται. Αλλά συνολική εικόνα δεν έχουμε.

Εδώ ακόμη και στην Μ.Κ.Ο. της ίδιας της εκκλησίας, την «Αλληλεγγύη» έγιναν σημεία και τέρατα. Με αποτέλεσμα να αποφασίσει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ως έντιμος και συνετός ιεράρχης, να την θέσει υπό εκκαθάριση και να αναγκασθεί να προχωρήσει σε δημιουργία άλλης, για την άσκηση του ανθρωπιστικού έργου της εκκλησίας.

Για να έχουμε όμως σαφή εικόνα της πραγματικότητας, οφείλει η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα και το παραμικρό ποσό που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια σε τέτοιες ΜΚΟ, μαζί με τα ονόματα των αφεντικών τους. Οπότε από την ανάδραση των πολιτών θα βγουν πολλά ράμματα για την γούνα πλείστων εξ αυτών. Και θα αποκαλυφθούν και οι πολιτικοί πάτρωνες τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου