Μήπως ζω σε άλλη χώρα;

μήπως-ζω-σε-άλλη-χώρα-851206

Συγκινητική πράγματι η ενασχόληση των πολιτικών ηγετών μας, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με τα προβλήματα των παιδιών μας, με τις καθόλου ευοίωνες προοπτικές της νέας γενιάς, που είναι σε τελική ανάλυση οι καθόλου ευοίωνες προοπτικές της ίδιας της χώρας, του ίδιου του έθνους.
 
Άκουγα τις ομιλίες και προσπαθούσα να θυμηθώ ποια κόμματα, ποιοι πολιτικοί ηγέτες, ποιοι υπουργοί, κυβερνούσαν τόσα χρόνια την Ελλάδα, διαμόρφωναν την κυβερνητική πολιτική αλλά και τα κομματικά προγράμματα και πρακτικές απέναντι στους νέους. Αναρωτιόμουν σε ποιο πλανήτη τους εξοστρακίσαμε ή αυτοεξορίστηκαν και από ποιο πλανήτη, με τη συνδρομή εξωγήινων μεταφορικών εταιριών μας ήλθαν τούτοι οι παρθένοι πράσινοι, γαλάζιοι ή δυναμικοί κυανοί, κόκκινοι ή ροδόχρωμοι ηγέτες. Που τόσο άνετα άπλωναν την πολιτική πραμάτεια με τα σχέδια τους για τους νέους.
 
Φαίνεται πως άλλοι, απελθόντες σε άλλους κόσμους, διαμόρφωναν όλες αυτές τις δεκαετίες το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τη σύνδεση του με τις ανάγκες της κοινωνίας. Την συνέργεια του με τους αναγκαίους αναπτυξιακούς στόχους και την επιβεβλημένη προσαρμογή στο διεθνή ανταγωνισμό. Άλλοι ευθύνονται για την κομματικοποίηση και διάλυση των πανεπιστημίων. Για τον θάνατο των ελπίδων και των εξευτελισμό της προσωπικότητας των παιδιών μας, που κατάντησε το μέγα όνειρο τους να είναι πως θα τρυπώσουν σε μια θεσούλα στο δημόσιο, μέσα από τη διαδρομή της φαύλης αναζήτησης «μπαρμπα στην Κορώνη».
 
Άλλοι προφανώς ευθύνονται για το ότι κατάντησε να θεωρείται ως ύψιστη «αγωνιστική κινητοποίηση» με «επαναστατικές πρακτικές» η επιβολή της μονιμοποίησης των συμβασιούχων που προσλαμβάνονται από το παράθυρο. Η ακόμη και το να στρέφεται η μια ομάδα νέων εναντίον της άλλης με αίτημα να μην αναγνωρίζονται επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα.
 
Άλλοι βλέπουν να επέρχονται κόμματα επιχειρηματιών και άλλοι τεχνοκρατών. Προσωπικά προσδοκώ την στιγμή που θα ξεπηδήσουν φυσικοί ηγέτες της νέας γενιάς, όχι από αυτούς που έχουν εκπαιδευτεί πως θα χτίζουν πόρτες πανεπιστημιακών εργαστηρίων ή θα καθιστούν άχρηστες διαδικασίες και όργανα, όπως π.χ. την ΕΦΕΕ. Πράγματι φρέσκοι άνθρωποι, που θα στείλουν όλους αυτούς τους υποκριτές στο καλάθι της ιστορίας.
 

Αν δεν συμβεί κάποια στιγμή αυτό, υπάρχει χειρότερη προοπτική από το να «βουλιάξουμε». Είναι η προοπτική να «σερνόμαστε». Ως ένα έθνος γυμνοσάλιαγκας που πορεύεται επί σκύρων και ασπαλάκων, τρεφόμενο από τα απορρίμματα των άλλων, εκείνων που τρέχουν σε ηλεκτρονικές λεωφόρους.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου