«Το πάρτι τελείωσε», να μας το πείτε όταν…

το-πάρτι-τελείωσε-να-μας-το-πείτε-ότα-851206

Είναι, δυστυχώς, πολύ ωραία για να είναι και αληθινή, η αισιόδοξη εκτίμηση της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου κατά την οποία «το πάρτι στο χώρο της υγείας τελείωσε». Και μιλάμε για ένα πάρτι για το οποίο ο δημόσιος κορβανάς, δηλαδή τα υποζύγια οι φορολογούμενοι, έχουμε πληρώσει πάνω από είκοσι δισεκατομμύρια, προς ευωχίαν των συνδαιτυμόνων.

Πρόκειται για μια στρατιά ευωχούμενων. Δεν μιλάμε μόνο για τους φαρμακοβιομηχάνους που πλουτίζουν προκλητικά με σκανδαλώδη «καπέλα» στις προμήθειες φαρμάκων στα νοσοκομεία, τόσο ώστε να είναι ψίχουλα τα δεκάδες εκατομμύρια που ξοδεύουν πολλοί από αυτούς για να παίζουν τους παράγοντες αθλητικών ανωνύμων εταιριών. Ούτε μόνο για τους εισαγωγείς φαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού ή εξοπλισμών.

Εδώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει παράνομες περιουσίες υπογράφοντας για προμήθειες φαρμάκων και υλικών τα οποία τα πληρώνουμε σε διπλάσια έως και δεκαπλάσια τιμή από ό,τι τα πληρώνουν τα συστήματα υγείας άλλων χωρών.

Για να δοθεί λοιπόν πραγματικό τέλος στο πάρτι αυτό, θα έπρεπε να γίνει αναδρομικός έλεγχος όλων των απευθείας αναθέσεων. Και να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων εκείνων που τις αποφάσισαν. Είτε πρόκειται για πολιτικά στελέχη του συστήματος διακυβέρνησης, είτε για διοικήσεις νοσοκομείων, επικεφαλής κλινικών, διοικήσεις ασφαλιστικών οργανισμών.

Το ζητούμενο είναι ένα και μοναδικό. Όπου η απόκλιση από τις τρέχουσες τιμές, όπως ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι σκανδαλιστική, να γίνει καταλογισμός για το υπερτίμημα σε εκείνους που έβαζαν την υπογραφή τους για αυτές τις προμήθειες.

Αν κάποιοι από αυτούς αποδειχτεί ότι δεν ενήργησαν με δόλο, με στόχο τον παράνομο πλουτισμό, ας του απονεμηθεί ένα δίπλωμα βλακείας, ώστε να μην ανακυκλώνονται από τα κόμματα εξουσίας σε υπεύθυνες θέσεις.

Για τους άλλους όμως που θα βρεθούν με καταθέσεις και περιουσίες που δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα έσοδά τους, να προχωρά διαδικασία κατάσχεσης καταθέσεων και περιουσιών, μπας και πάρουμε πίσω ένα μέρος από αυτά που λεηλάτησαν, χρεώνοντάς μας π.χ. με πενήντα ευρώ για κάθε φίλτρο αιμοκάθαρσης, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν κοστίζει πάνω από επτά.

Για να έχει καλό τέλος το πάρτι, κ. Ξενογιαννακοπούλου, θα πρέπει να μείνουν κάποτε ευχαριστημένοι και εκείνοι που επί τόσες δεκαετίες πληρώνουν γι΄ αυτό, αλλά δεν το απολαμβάνουν. Αλλιώς από τέτοιες «κορώνες» έχουμε ακούσει ουκ ολίγες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου