Χαλάλι ή χαράμι;

χαλάλι-ή-χαράμι-851206

Τίποτα δεν θα μείνει όρθιο. Όλο το σύστημα προστασίας των εργαζομένων ξηλώνεται. Και ξηλώνεται από την κυβέρνηση εκείνων που σήκωναν πάντα τη σημαία τους ως υπέρμαχοι των «μη προνομιούχων». Που ως χθες θεωρούσαν απάνθρωπο, αντικοινωνικό και ό,τι άλλο θέλετε, να περιορίζονται τα όνειρα των νέων ανθρώπων στο ασφυκτικό πλαίσιο μιας «γενιάς των επτακοσίων ευρώ». Και τώρα ζητούν από τα παιδιά μας να είναι ευχαριστημένα ως γενιά των 592 ευρώ, της υποαπασχόλησης και των ελεύθερων απολύσεων.

Ίσως όσοι έχουμε π.χ. κορίτσια, πρέπει να απολογηθούμε απέναντί τους γιατί επιμέναμε να σπουδάσουν, αντί να τα προωθούμε να γίνουν «Τζούλιες», σπρώχνοντας τα σε πρωινάδικα και καλλιστεία, που εξασφαλίζουν καλή πελατεία, ώστε να μπορούν να αποκτούν στα βόρεια προάστια μια βίλα με πισίνα.

Αν βεβαίως όλες αυτές οι θυσίες γίνονταν βάσει ενός σχεδίου που θα έπειθε ότι σε προκαθορισμένο χρόνο η πατρίδα θα έπαυε να είναι υποχείριο των δανειστών της, ότι λόγω αυτών των θυσιών θα είχαμε ανάκαμψη της οικονομίας, ότι θα έρρεε το χρήμα των επενδυτών προς την Ελλάδα, ότι τα παιδιά μας θα εξασφάλιζαν έστω φτηνοπληρωμένη εργασία και όχι έκρηξη της ανεργίας –που ήδη πλησιάζει το 15%- να λέγαμε «χαλάλι».

Για την ώρα όμως το μόνο που είναι δεδομένο είναι το τι χάνουν οι συνταξιούχοι, τι χάνουν οι εργαζόμενοι και σε τι δεν μπορούν να ελπίζουν οι νέοι.

Δεδομένο επίσης είναι ότι η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, ενώ πέρα από εκείνα που χάνουν οι πολίτες αμέσως, διά των περικοπών, χάνουν και άλλα από την έκρηξη του πληθωρισμού που κινείται πάνω από το 5% ροκανίζοντας την αγοραστική αξία των ήδη μειωμένων εισοδημάτων τους.

Αν συνεχίσουμε όμως έτσι, αν τα «αναπτυξιακά σχέδια» είναι σαν αυτά που κάθε τόσο μας ανακοινώνει η κ. Κατσέλη αλλά αποδεικνύονται άνευ αντικρίσματος, τόσο ώστε τελικά εκείνη να κατηγορεί συναδέλφους της υπουργούς είτε ότι την πολεμάνε είτε ότι δεν στέργουν στην προώθηση προγραμμάτων, οι θυσίες δεν θα είναι «χαλάλι» αλλά «χαράμι».

Σιγά μη σπρώχνονται οι διεθνείς επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα επειδή τα νεανικά χέρια από 700 πήγαν στα 592 ευρώ. Καμιά άλλη, πιο αποδοτική ιδέα, μπορείτε να γεννοβολήσετε τώρα που μπήκατε στον ένατο μήνα σας;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου