Η παραφροσύνη των αγορών και των… αγοραίων

η-παραφροσύνη-των-αγορών-και-των-αγορ-851206

Οταν ο Καρλ Μαρξ έγραφε ότι «ο καπιταλισμός τρέφεται από τις σάρκες του» δεν ξέρω αν είχε το «χάρισμα» να προβλέπει, όπως τόσα μέντιουμ και αναλυτές που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα, αλλά και τις «διεθνείς αγορές», την κατάντια του σημερινού παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού συστήματος. Όπου αρκεί μια φήμη, είτε δολίως διοχετευμένη από κερδοσκόπους, μέσω των «παπαγάλων» τους, είτε παραγόμενη από ηλίθιους που πλασάρονται ως σπουδαίοι, για να καταρρεύσουν μετοχές, να κλυδωνισθούν νομίσματα, να βυθίσουν ολόκληρες οικονομίες.

Δεν ξέρω αν η αρχική πηγή της «εμπιστευτικής πληροφορίας» που έκανε τον γύρο της Ελλάδας, ότι τάχα είναι όλα τόσο έτοιμα για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και το ευρώ ώστε στο Νομισματοκοπείο τα πιεστήρια… έχουν πάρει φωτιά τυπώνοντας χιλιάρικα, πεντοχίλιαρα και δεκαχίλιαρα, για να είναι έτοιμα μόλις ανακοινωθεί η επιστροφή στη δραχμή.

Δεν ξέρω πόσους χάνους έχουν οι ελληνικές θάλασσες. Φαίνεται όμως πως δεν είναι λίγοι και οι χάνοι της ξηράς. Που είναι έτοιμοι να χάψουν ό,τι τους σερβίρεται, άλλοτε από πονηρούς και άλλοτε από σπουδαιοφανείς ηλίθιους. Και βεβαίως δεν μιλάμε μόνο για την ελληνική ξηρά. Το φαινόμενο είναι δυστυχώς παγκόσμιο. Και αναδεικνύει δυο νοσηρές πραγματικότητες.

Από την μια τον παραλογισμό του καπιταλιστικού συστήματος, όταν παραδίδεται το σήμερα και το αύριο λαών στην «ελεύθερη λειτουργία της αγοράς» και κατά συνέπεια ακόμη και στις αγοραίες φήμες. Και από την άλλη την συγκυριακή έλλειψη ισχυρών πολιτικών προσωπικοτήτων στην Ευρώπη, ικανών να λάβουν γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των «παιγνιδιών» των κερδοσκόπων, αντί να γίνονται ουρά τους.

Όπως βλέπετε, τελικά δεν είμαστε ο μόνος λαός που δοκιμάζεται, που υποβάλλεται σε αιματηρές θυσίες. Απλώς εμείς προηγούμεθα, ως το πειραματόζωο. Και οι άλλοι έπονται. Άλλος με λιγότερο και άλλος με περισσότερο επώδυνα μέτρα. Διότι οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης λειτουργούν με λογική… εκκαθαριστών πτωχεύσεως. Η το πολύ, όπως η. κ Μέρκελ, ως τοπάρχες που νοιάζονται μόνο για το στενό τοπικό τους συμφέρουν και αργούν να πάρουν μπρος και να κατανοήσουν ότι αυτό είναι αλληλένδετο με το γενικό ευρωπαϊκό.

Τουλάχιστον εμείς που ξέρουμε από χάνους, ας μη «μασάμε» τόσο εύκολα ο,τιδήποτε μας σερβίρουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου