Το «Ζενίθ» και το… ναδίρ

το-ζενίθ-και-το-ναδίρ-851206

Αυτή η τακτική των ελεγχόμενων από το ΚΚΕ επαγγελματιών εργατοπατέρων της ΠΝΟ δεν θα μας βγει σε καλό. Γιατί από τον πόλεμο που έχουν ξεκινήσει εναντίον των κρουαζιερόπλοιων, δεν ζημιώνονται μόνο κάποιοι συγκεκριμένοι επαγγελματίες –οι οποίοι άρχισαν ήδη να αντιδρούν δυναμικά- αλλά ολόκληρος ο τόπος.

Για μια ακόμη φορα ανακοίνωσαν ότι θα εμποδίσουν το κρουαζιερόπλοιο «Ζενίθ» να αποβιβάσει τους χιλιάδες τουρίστες που μεταφέρει στον Πειραιά. Και η πλοιοκτήτρια εταιρία, αντιδρώντας, ανακοινώνει πως αν προπηλακιστούν και πάλι οι επιβάτες και το πλήρωμα του σκάφους, θα διαγράψει τα ελληνικά λιμάνια από τα προγράμματά της.

Απέναντι στο «Ζενίθ» έχουμε το… ναδίρ της λογικής και της υπευθυνότητας. Επαγγελματικά στελέχη ενός κομματικού μηχανισμού, που «ο μισθός τους πέφτει βρέξει-χιονίσει», αρκεί να μην αμφισβητούν το αλάθητο της «γραμμής», εναντίον όλων εκείνων που περιμένουν να ζήσουν από τον τουρισμό.

Λες και όλοι οι άλλοι Έλληνες είμαστε… αλλόφυλοι οπότε αυτοί, λειτουργώντας κατά τα πρότυπα του Σαμψών, δικαιούνται να πουν το «αποθανέτω μετά των αλλοφύλων». Χωρίς καμιά έγνοια. Όχι μόνο για τους καταστηματάρχες που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες στους τουρίστες. Αλλά ούτε και για το προσωπικό τους. Ούτε για τους εργαζόμενους των δορυφόρων κλάδων που εφοδιάζουν με προϊόντα και προσφέρουν υπηρεσίες στα καταστήματα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.λ.π.

Κάποιοι άνθρωποι, που τα μυαλά τους είναι κολλημένα σε «μείζονα προβλήματα της εργατικής τάξης», όπως για παράδειγμα το πως θα αποκαταστήσουν τον… Στάλιν, είναι δύσκολο να αντιληφθούν ότι τούτη την ώρα, που όλοι όσοι ζούμε από την δουλειά μας δοκιμαζόμαστε, η οργή των πολιτών δεν είναι μονόπλευρη. Δεν κατευθύνεται μόνο προς τις επιλογές της κυβέρνησης. Περιλαμβάνει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για τη σημερινή κατάντια του τόπου καμια ομάδα ισχύος, πολιτική, οικονομική, συνδικαλιστική, δεν είναι ανεύθυνη. Καθένας έχει το μεράδι του. Μερικοί όμως θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο μεράδι στο μέλλον, αν εξακολουθούν να επιδίδονται σε «επαναστατική γυμναστική» πριονίζοντας και τα ελάχιστα κλαδιά πάνω στα οποία μπορούμε να στηριχθούμε.

Είναι δικαίωμά τους να διαφωνούν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της ναυτιλίας. Αλλά είναι και δικαίωμα και υποχρέωση όλων των άλλων, που πλήττονται βαναύσως από τέτοιους κομματικούς ετσιθελισμούς, να αντιδράσουν. Εκτός αν θέλουμε να πορευόμαστε προς το ναδίρ, «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου