Σιγά τον έλεγχο

σιγά-τον-έλεγχο-851206

Η υπόθεση Μαντέλη έχει πολλές παραμέτρους. Μια από αυτές είναι οι περίφημες εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων –αλλά και των κομμάτων- και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ως τώρα ο περίφημος έλεγχος αυτών των δαπανών.

Το πόσο ψεύτικος, επίπλαστος και προσχηματικός είναι αυτός ο έλεγχος, δεν αναδεικνύεται μόνο από την κατάθεση Μαντέλη, για το κόστος της προεκλογικής εκστρατείας στη Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθήνας. Υπερτονίζεται και από το ρητορικό ξέσπασμα του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για εκείνους που μετά τις εκλογές έχουν και περίσσευμα ώστε «βάζουν κάτι στην άκρη».

Τα ξέρουν όλοι όσοι μετέχουν στο πολιτικό γίγνεσθαι. Αλλά το πολύ να τα συζητούν μεταξύ τους. Άντε και καμιά φορά να ξεσπά κανένας Κακλαμάνης, χωρίς όμως και με την αναγκαία τεκμηρίωση της ρητορικής καταγγελίας. Η οποία ενίοτε και υποβαθμίζει την έκταση του φαινομένου των εξαγορασμένων όταν γίνεται λόγος για «είκοσι ως τριάντα καθάρματα».

Μακάρι το φαινόμενο της άνομης συναλλαγής αιρετών με «χορηγούς», στους οποιους οι εκλεγόμενοι αντιπαρέχουν διάφορες εκδουλεύσεις, να ήταν τόσο περιορισμένο. Μακάρι να αφορούσε μόνο «τριάντα καθάρματα» της Βουλής. Αλλά δεν είναι. Διατρέχει όλο το σώμα του δημοσίου βιου μας. Περνάει από πρωθυπουργικά περιβάλλοντα, υπουργικά γραφεία και βουλευτικές έδρες, διαχέεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, την δημόσια διοίκηση και τη δημοσιογραφία.

Αν γινόταν πραγματικός έλεγχος δαπανών, θα είχαμε, στην περίπτωση των αιρετών, και πραγματικά αποτελέσματα. Κάποιοι θα έχαναν τη βουλευτική τους έδρα, τη νομαρχία ή το δήμο τους. Αλλά η αυστηρότερη ποινή που επιβλήθηκε στις τελευταίες εκλογές ήταν ένα πρόστιμο 3.500 ευρώ σε βουλευτή του Ηρακλείου.

Τώρα αλλάζει η σύνθεση της επιτροπής που έκανε τους ελέγχους για τις δαπάνες βουλευτών και κομμάτων, ώστε τα περισσότερα μέλη της να είναι δικαστές. Πόσα σκάνδαλα πρέπει να αποκαλυφθούν ακόμη για να αντιληφθούν οι έχοντες την ευθύνη ότι ούτε αυτό το μέτρο μπορεί να θεραπεύσει τα αίτια που γεννούν αυτή την ανήθικη συναλλαγή;

Αν δεν αλλάξει το εκλογικό σύστημα, με εξαφάνιση του ενδοκομματικού ανταγωνισμού μεταξύ υποψηφίων σε περιφέρειες… χαβούζες, αν δηλαδή δεν περάσουμε σε μονοεδρικές περιφέρειες,
με τον υποψήφιο να μην έχει άλλη ανάγκη από τη στήριξη του κόμματός του, απλώς θα αλλάξουν οι μέθοδοι, τα κόλπα χορηγών και χορηγούμενων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου