Πόσο ακόμη θα σέρνεται;

πόσο-ακόμη-θα-σέρνεται-851206

Προφανώς δεν πάει καλά το κυβερνητικό σας σκάφος, κ. Πρόεδρε. Έχουμε ήδη το φαινόμενο δυο μέλη του πληρώματος να οδηγούνται σε εκπαραθύρωση για λόγους ηθικής τάξης. Πριν ακόμη συμπληρώσετε οκτώ μήνες στην εξουσία. Και τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα αν, πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την «παραίτηση» Γκερέκου, αναγκασθείτε να εκπαραθυρώσετε, για παρόμοιο λόγο και τρίτον.

Η κοινή γνώμη δεν καταπίνει εύκολα την επίσημη εκδοχή ότι πρόκειται για «παραιτήσεις» που υποβάλουν οι συνεργάτες σας σε επίδειξη πολιτικής ευαισθησίας και ηθικής ευθιξίας. Αντιμετωπίζει τις απομακρύνσεις που κάνετε και εσείς όπως και εκείνες που έκανε «με το ζόρι» ο προκάτοχός σας, ως επιβεβαίωση τού ότι «κάτι πάει στραβά». Κανείς δεν «μασάει» αυτή την αβροφροσύνη με την οποία για λόγους προστασίας του κυβερνητικού και κομματικού γοήτρου, των εκάστοτε κυβερνώντων, οι «καρατομήσεις» εμφανίζονται πάντα ως… εθελούσια έξοδος.

Το χειρότερο είναι ότι εμφανίζεστε να σύρεστε καταναγκαστικώς σε αποσπασματικές αντικαταστάσεις, δηλαδή να πρόσθετε μπαλώματα –ακόμη και αν τα χρησιμοποιούμενα «υλικά» είναι καλύτερα των προηγουμένων. Ότι, ενώ γνωρίζετε πια πολύ καλά πως το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα έχει πολλές αδυναμίες, δεν κάνετε την αναγκαία ριζική ανακαίνιση.

Οι αδυναμίες είναι έκδηλες. Αφορούν πρωτίστως συγκεκριμένα πρόσωπα. Από ανύπαρκτους υπουργούς και υφυπουργούς, ως άλλα επιτελικά στελέχη που ακόμη δεν έχουν παρουσιάσει έργο. Αλλά δεν περιορίζονται μόνο στα πρόσωπα. Έχουν σχέση και με την δομή του κυβερνητικού σχήματος. Με την κατανομή των αρμοδιοτήτων. Που οδήγησε, με τον τρόπο που έγινε, ακόμη και στην εξαφάνιση υπουργείων αιχμής, για την ελληνική πραγματικότητα. Όπως το υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικών υποθέσεων. Ή την υποβάθμιση του υπουργείου Τουρισμού.

Για να μην αναφερθούμε στην έλλειψη διοικήσεων σε άλλους φορείς, από το ΙΚΑ, ως τα νοσοκομεία και τις ΔΟΥ. Να μην μιλήσουμε για την περίφημη αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, στην οποία ανακοινώσατε ότι θα αναθέσετε και τον έλεγχο του πόθεν έσχες των χιλιάδων υπόχρεων, εκτός των βουλευτών. Χωρίς να έχει γίνει τίποτε για την σοβαρή στελέχωση της «από κορυφής έως ονύχων», ενώ ο πρόεδρός της δεν είχε να πει τίποτε άλλο στη Βουλή πέρα από ότι η αρχή αυτή υπολειτουργεί λόγω ανεπάρκειας.

Τόση έλλειψη πολιτικού προσωπικού υπάρχει; Ή νομίζετε ότι έχετε καιρό ώστε να εφαρμόζετε το «ες αύριον τα σπουδαία»;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου