Νέμεσις σε… μικρό καλάθι

νέμεσις-σε-μικρό-καλάθι-851206

Φολέγανδρος 14.        
 
 
Οταν ένας λαός ολόκληρος πληρώνει, με μέτρα που μόνο με διάθεση μαύρου χιούμορ μπορείς να τα χαρακτηρίσεις «κοινωνικά δίκαια», αν μη τι άλλο ζητά να μάθει το πώς φτάσαμε ως εδώ και ποιοι έχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Και να υπάρξουν καταλογισμοί.
 
Δυστυχώς από την ως τώρα λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών δεν εισπράττουμε παρά ένα κακής ποιότητας πολιτικό θέατρο. Με πονηρές διαρροές περί αριθμού πολιτικών προσώπων τα οποία αγγίζει η έρευνα που διεξάγεται.
 
Από όλους αυτούς που βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν την εμφάνισή τους στα τηλεοπτικά παράθυρα, ως μέλη εξεταστικής επιτροπής που «κάτι ξέρουν» αλλά δεν μπορούν να μας το πουν ακόμη, θαρρώ πως ο πιο καθάριος πολιτικός λόγος ήταν του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη. Ο οποίος είπε ότι έχουν εντοπισθεί πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένων πρόσωπων, αλλά ποινικές όχι.
 
Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες, που δεν περιμένουμε από καμιά εξεταστική επιτροπή να… ανακαλύψει τις πολιτικές ευθύνες, γιατί έχουν καταστεί συνείδηση όλων, ως εκ του αποτελέσματος, ούτε για τις ποινικές ευθύνες τρέφουμε μεγάλες ψευδαισθήσεις ότι πράγματι θα καταλογισθούν σε εκείνους που πράγματι «έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι».
 
Από τον καιρό ακόμη του σκανδάλου Κοσκωτά, έχουμε μάθει να κρατάμε… μικρό καλάθι, όταν ακούμε πολλά κεράσια για «κάθαρση», «νέμεση», «παραδειγματική τιμωρία των ενόχων» και άλλα ηχηρά παρόμοια.
 
Και δεν μας ξενίζει καθόλου το πόσο κήδεται των συνταγματικών δικαιωμάτων των… πιθανών ενόχων, η αξιωματική αντιπολίτευση όταν, διά του εκπροσώπου της Πάνου Παναγιωτόπουλου, άλλοτε διαπρύσιου κήρυκα της κάθαρσης, αντιδρά σφόδρα σε κάθε σκέψη αναδρομικότητας στην άρση των προκλητικών διαδικασιών παραγραφής αδικημάτων των πολιτικών.
 
Το χειρότερο για μας είναι ότι, δυστυχώς, ούτε στην Δικαιοσύνη μπορούμε να προσβλέπουμε με ελπίδες, ακόμη και αν είχε την εξουσία να «αγγίξει» πολιτικούς. Τα όσα ζήσαμε με την υπόθεση Χριστοφοράκου, βεβαιούν του λόγου το αληθές.
 
Και η πιο κωμικοτραγική κατάληξη είναι ότι ο κύριος αυτός το μόνο που πλήρωσε ήταν ένα ποσό ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων ευρώ, όχι εδώ, όπου έθυσε και απώλεσε, αλλά στη Γερμανία. Και μάλιστα στα αφεντικά του, στη Ζίμενς.
 
Και μετά αναρωτιόμαστε πώς βρίσκουν οπαδούς, ανάμεσα στα παιδιά μας, οι άνανδροι δολοφόνοι και ληστές που παίζουν τους «επαναστάτες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου