Πρώτα τα εντός «τρωκτικά»

πρώτα-τα-εντός-τρωκτικά-851206

Φολέγανδρος 13.

Είμαι πρόθυμος να συμφωνήσω απολύτως με τον παλιό γνώριμο και πεπειραμένο ένοικο της Καραγιώργη Σερβίας, το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στη θέση που εξέφρασε για τους προϊσταμένους των ΔΟΥ: «Δεν με ενδιαφέρει το χρώμα τους αρκεί να πιάνουν ποντίκια».

Ωραία είναι η μεταφορά στην ελληνική πραγματικότητα αυτής της κλασικής πια φράσης του Μάο Τσε Τουνγκ. Αλλά το πρώτιστο ερώτημα είναι για λογαριασμό τίνος θα πιάνουν ποντίκια οι ποικιλόχρωμες «γάτες» του υπουργείου του. Είτε είναι προϊστάμενοι είτε ελεγκτές των ΔΟΥ.

Διότι, είμαι σίγουρος, πως δεν διαφεύγει της προσοχής του το γεγονός ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλοί που είναι οι ίδιοι «τρωκτικά». Και οι οποίοι, ως τώρα, όταν πιάνουν μικρά η μεγάλα ποντίκια, τα… ροκανίζουν για πάρτη τους. «Ρίξε τόσα, να γλυτώσεις πολλά περισσότερα από τα πρόστιμα».

Ισχύει και στην περίπτωση του φορολογικού μηχανισμού εκείνο που είχε πει ο πρώην βουλευτής Πιερίας, ο Ε. Πολύζος, που ανοήτως τον διέγραψε ο κ. Καραμανλής όταν υποστήριξε το αυτονόητο: Διεφθαρμένοι υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Σε διαφορετικές κομματικές αποχρώσεις. Το θέμα δεν είναι τι χρώμα έχει ο κάθε πονηρός από αυτούς, αλλά το αν μπορείτε να στηρίζετε τις ελπίδες σας σε δαύτους.

Πριν λοιπόν αναλάβουν να καθαρίσουν την κοινωνία, πρέπει πρώτα να καθαρίσετε τους ίδιους. Με μια συντονισμένη έρευνα που θα δείξει ποιοι από αυτούς έχουν κάνει τεράστιες βίλες και άλλες επενδύσεις σε ακίνητα. Ποιοι διάγουν πολυτελώς, πολύ πέρα από τα όρια των αποδοχών τους. Ποιοι έχουν μεγάλες καταθέσεις.

Αν πρόκειται τη φορολογική δικαιοσύνη να την αφήσετε στα χέρια εκείνων που πάνε σε πολυτελή κέντρα και φεύγοντας, αντί να πληρώνουν τον λογαριασμό έχουν τσεπώσει και κάνα δεκαχίλιαρο «χαρτζιλίκι», εκείνων που εκβιάζουν μικροεπιχειρηματίες, «τι να μας κάνουν οκτώ χιλιάρικα, δώσε δεκαπέντε, για είμαστε τρεις στη μοιρασιά», εκείνων που περνάνε από χρυσοχοεία δήθεν για έλεγχο και φεύγουν… χρυσωμένοι, δεν θα πιάσετε «ποντίκια». Απλώς θα παχύνετε περισσότερο τα ενδημούντα στις ΔΟΥ τρωκτικά.

Τα οποία είναι τα πρώτα που χοροπηδάνε κάθε φορά που οι πολιτικές ηγεσίες εξαγγέλλουν «αυστηρότερο έλεγχο». Διότι απλούστατα ανεβαίνουν οι ταρίφες.

Αν δεν θέλετε να συντηρήσετε αυτό το καθεστώς, πρέπει πρώτα να ελέγξετε εκείνους τους οποίους εναποθέτετε τις ελπίδες σας για αύξηση των εσόδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου