Γ.Π. Μασσαβέτας: Αν ήθελαν…

γ-π-μασσαβέτας-αν-ήθελαν-224803

Το «εμπάργκο» που επέβαλαν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι στο Ιράν, ιδίως δε στις πωλήσεις πετρελαίου, είχε ως αποτέλεσμα να αποφασίσουν οι ηγέτες του θεοκρατικού αυτού ισλαμικού κράτους να βάλουν νερό στο κρασί τους και να προσέλθουν σε συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών προγραμμάτων τους.

Αρα γνωρίζουν πολύ καλά και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ποιο είναι το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουν και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, όπως στην περίπτωση του Ιράν, απέναντι στο «Ισλαμικό Χαλιφάτο». Γνωρίζουν ότι η πραγματική δύναμη των «τζιχαντιστών», πέρα από τα όπλα και τα χρήματα με τα οποία, αφρόνως, τους ενίσχυσαν οι Δυτικοί στο ξεκίνημά τους, βρίσκεται σήμερα ακριβώς στο άφθονο χρήμα που αποκομίζουν καθημερινώς, από την εκμετάλλευση του πετρελαίου.

Ενώ όμως στην περίπτωση του Ιράν είχαμε να κάνουμε με νόμιμο εμπόριο πετρελαϊκών προϊόντων, στην περίπτωση του «χαλιφάτου», έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ευρύτατο δίκτυο λαθρεμπορίου.
Το οποίο όμως δεν διεκπεραιώνεται από τίποτε κακομοίρηδες, αλλά από εμίρηδες. Αυτές οι ποσότητες δεν διακινούνται από …γυρολόγους μεταπράτες. Απλώς το λεηλατημένο πετρέλαιο του Ιράκ, βαπτίζεται «καταριανό», «σαουδαραβικό» κλπ. Και αποφέρει τεράστια κέρδη και στο «χαλιφάτο» και σε εκείνους που συνεργάζονται μαζί του. Οχι μόνο τους «εμίρηδες» της αραβικής χερσονήσου, αλλά και συγκεκριμένες εταιρείες αμερικανικών, βρετανικών, ολλανδικών και γαλλικών συμφερόντων. Με την Τουρκία του Ερντογάν, να μετέχει ενεργώς σε αυτή τη διαδικασία.

Ε, μη μου πείτε ότι οι μυστικές υπηρεσίες εκείνων που έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης του ισλαμικού «χαλιφάτου» δεν γνωρίζουν επακριβώς ποιοι είναι αυτοί που καθιστούν εφικτή αυτήν την πλούσια χρηματοδότηση των τζιχαντιστών, συνεργαζόμενοι μαζί τους στο λαθρεμπόριο…

Τους γνωρίζουν ασφαλώς. Είτε πρόκειται για χώρες, είτε για δυτικές εταιρείες. Και επομένως αν θέλουν να καταφέρουν ένα αποφασιστικό πλήγμα στους τζιχαντιστές θα έπρεπε να λάβουν μέτρα εναντίον όλων εκείνων που διευκολύνουν το λαθρεμπόριο του ιρακινού πετρελαίου. Και έχουν τρόπους στη διάθεσή τους. Αλλά…

«Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη» που έλεγε και ο Σπύρος Καλογήρου στα «Κόκκινα φανάρια». Λεφτά για τους μελανοχίτωνες τζιχαντιστές, αλλά και για άσπρα κολάρα με οικονομική ισχύ και πολιτικές επιρροές στις δυτικές κοινωνίες. Οπότε, θα αργήσουν πολύ να ληφθούν τέτοια μέτρα. Και στο μεταξύ κάθε τόσο θα ακούμε τις πολιτικές θρηνωδίες για τα αθώα θύματα των θηριωδιών, που θα διαδέχονται η μία την άλλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου