Γ.Π. Μασσαβέτας: Απάντηση σε… Λαθραναγνώστη

γ-π-μασσαβέτας-απάντηση-σε-λαθραναγν-466224

Εχουν και οι …λαθραναγνώστες τα δικαιώματά τους. Ιδίως όταν είναι τακτικοί. Ενας τέτοιος τακτικότατος λαθραναγνώστης έχει ζαλίσει τον εκδότη εφημερίδας κάνοντας συνεχώς «κριτική στην κριτική του Μασσαβέτα». Θεωρώντας προφανώς ότι μας «ταπώνει» με το συγκλονιστικό επιχείρημα: «Ωραία είναι η κριτική, αλλά ας μας πει τέλος πάντων τι προτείνει ο συνεργάτης σας».

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι αποστολή του δημοσιογράφου είναι, πρωτίστως, να αποκαλύπτει όσα οι κάθε λογής εξουσίες, πολιτικές, δικαστικές, στρατιωτικές, αστυνομικές, οικονομικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, κεντρικές ή τοπικές, επιχειρούν να κρύψουν από τους πολίτες. Και επί των εν κρυπτώ η φανερώς σχεδιαζόμενων και πραγματουμένων να ασκεί κριτική. Ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν είναι να υποκαθιστά την εξουσία. Δεν είναι δική του ευθύνη το σχέδιο εξόδου από μια κρίση.

Παρά ταφτά η μικρή αυτή στήλη ουδέποτε δίστασε να προβάλει προτάσεις. Με εργαλείο την κοινή λογική. Δεν περιορίστηκα μόνον να αποκαλύψω ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέρριπτε πεισματικά επί μήνες να παραλάβει την λίστα του Ερβέ Φαλσιανί, από την οποία τελικά προήλθε η πολυθρύλητη -και ακόμη αναξιοποίητη- «λίστα Λαγκάρντ». Αλλά και έκανα προτάσεις για το πως θα μπορούσε η τότε κυβέρνηση να την προμηθευτεί. Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν πολύ καλά αυτόν τον αγώνα μου. Αν κάποιοι λαθραναγνώστες …έλειπαν από το μάθημα εκείνες τις ήμερες, δεν είναι δικό μου πρόβλημα.

Οπως θυμούνται πολύ καλά οι αναγνώστες της στήλης την επίμονη πρότασή μου, από την άνοιξη του 2010, να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πριν ακόμη φορτωθούμε τα νέα δάνεια, για τη σωτηρία, κυρίως, των τραπεζών, το θέμα της απομείωσης του τότε υφιστάμενου, μη βιώσιμου χρέους. Θέση την οποία υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση. Επικαλούμενος ακριβώς αυτό που είχε συμβεί το 1953 με την διαγραφή μέρους του χρέους της τότε Δυτικής Γερμανίας. Γενναία πράξη στην οποία μετείχε και η τότε «ψωροκώσταινα», παρά τα δικά της τεράστια προβλήματα.

Οποιος έχει αμφιβολίες, ας μου στείλει την ηλεκτρονική του διεύθυνση, να του ανταποστείλω μια …ανθολογία από τις κατά καιρούς προτάσεις της στήλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου