Γ.Π. Μασσαβέτας: Μπρος γκρεμός, πίσω μνημόνιο…

γ-π-μασσαβέτας-μπρος-γκρεμός-πίσω-μνη-475374

Το καταλαβαίνω ότι η αλήθεια είναι πικρή, για όλους εκείνους που πίστεψαν ότι αλλάζοντας το χρώμα παράταξης που κυβερνά, αυτομάτως θα άλλαζαν όλα, ως δια μαγείας, προς το καλύτερο. Δεν είναι δα και η πρώτη φορά που είναι πικρό το καταπότι της αληθείας. Αλλά τίποτε δεν είναι πιο φαρμακερό από το συνειδητό ψέμα και πιο ολισθηρό από τις ψευδαισθήσεις.

Σε όποιον ακόμη πιστεύει ότι «τελειώσαμε με τα μνημόνια» δεν έχω παρά να του αφιερώσω όσα είπε το πρωί της Τετάρτης στο «Αντένα» και τα επανέλαβε αργότερα στον «Σκάι» ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος:

«Πρέπει να πούμε στον λαό μας ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο. Οι επιλογές που μας δόθηκαν στη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, ήταν ή συμφωνία στη βάση του μνημονίου ή η ρήξη. Υπό αυτή την έννοια, όποια συμφωνία και να έρθει, η κυβέρνηση θα πάρει επώδυνα μέτρα. Θα εφαρμόσει μέτρα που ποτέ στην ιστορία της η αριστερά δεν έχει εφαρμόσει. Η ατομική στάση, όταν υποχρεωθούμε να εφαρμόσουμε τους 500 εφαρμοστικούς νόμους, είναι μια υποκρισία. Ο πρωθυπουργός, θα πρέπει σιγά – σιγά να πει, ότι φαίνεται ότι θα εφαρμόσουμε επώδυνα μέτρα».

Σιγά – σιγά και με το μαλακό. Ετσι, εισηγείται, να μας το πουν. Αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που δεν την χρειάζονται όλοι οι Ελληνες. Μόνον εκείνοι που …θα πέσουν από τα σύννεφα. Οσοι πίστεψαν, ή, ακόμη χειρότερο, εξακολουθούν να πιστεύουν, ότι τα έχουμε σκίσει τα μνημόνια. Οι πολλοί, όσοι προσεγγίζουν την πολιτική και οικονομική μας πραγματικότητα με κοινή λογική δεν αισθάνονται καμία έκπληξη από τέτοιες δηλώσεις.

Το ερώτημα είναι γιατί τα λέει τώρα ο «πονηρός Ηλείος», όπως είχε προ ημερών χαρακτηρίσει τον κ. Μητρόπουλο συνάδελφός του της κυβερνητικής πλειοψηφίας, «άσπονδος φίλος» του αντιπροέδρου. Η μια άποψη είναι αυτή που υιοθετούν κάποιοι καχύποπτοι: Οτι δηλαδή «οικοδομεί, λιθαράκι – λιθαράκι, με κάθε δήλωσή του, το προσεχές πολιτικό του μέλλον». Η άλλη μυρίζει… λαγό. Και δη λαγό… αμφίσημο. Οτι δηλαδή μας προετοιμάζει και για τις δύο πιθανότητες.

Και για την οριστική αποδοχή νέου μνημονίου, αλλά και για το ενδεχόμενο της ρήξης. Διότι στις ίδιες δηλώσεις τονίζει ότι η συμφωνία που μας προτείνουν «δεν μπορεί να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».

Διαλέγετε και παίρνετε. Μπρος γκρεμός και πίσω μνημόνιο. Οχι «σκισμένο». Φρεσκογραμμένο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου