Γ.Π. Μασσαβέτας: Μας πήρανε χαμπάρι

γ-π-μασσαβέτας-μας-πήρανε-χαμπάρι-759505

Είναι λογικό να διερωτάσθε που οφείλεται η τόση επίδειξη αδιαλλαξίας των τροϊκανών, στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Κατά τις οποίες έχει αναγορευθεί σε μέγα θέμα ένα «δημοσιονομικό κενό» μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Ποσόν δηλαδή που θα μπορούσαμε να το πούμε ακόμη και ασήμαντο, μπροστά στις τόσες δεκάδες δισεκατομμυρίων στις οποίες αθροίζονται οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Ολα όσα έχουμε χάσει από το ξέσπασμα της κρίσης έως σήμερα.

Ειδικότερα οι πολιτικοί φίλοι της κυβέρνησης, είναι φυσικό να διερωτώνται γιατί οι δανειστές μας επιδεικνύουν τέτοια σκληρότητα απέναντι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που είναι φιλικός απέναντί τους. Την ίδια απορία εξέφρασε Ελληνας δημοσιογράφος προς κορυφαίο στέλεχος της τρόικας (δεν έχει νόημα πια να λέμε η τρόικα της τρόικα, έχει πλέον αποκτήσει …ελληνική ιθαγένεια η λέξη). Ρωτώντας μάλιστα αν δεν τους φοβίζει (τους δανειστές) η προοπτική να ευνοηθεί από την στάση τους ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν τους προβληματίζει η διαγραφόμενη προοπτική, αντί του Σαμαρά, να έχουν να κάνουν πια με τον Τσίπρα.

Η αβίαστη απάντηση του τροϊκανού, είναι άκρως εύγλωττη και αποκαλυπτική για το πώς μας αντιμετωπίζουν, για το πώς μας αξιολογούν: «Γιατί να προβληματιζόμαστε; Και ο Σαμαράς το 2011 τα ίδια έλεγε που τώρα λέει ο Τσίπρας και ερχόμενος στην εξουσία έπραξε τα ανάποδα. Και ο Τσίπρας θα πάρει έγκαιρα το μήνυμα και θα στρώσει γρήγορα».

Στην πραγματικότητα η απάντηση αυτή δικαιώνει τον ισχυρισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά τον οποίο οι σημερινές πιέσεις των δανειστών δεν έχουν ως πραγματικό στόχο την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, αλλά την αυριανή κυβέρνηση, ιδίως αν αυτή είναι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν δηλαδή την πρακτική «σε σένα τα λέω πεθερά για να τα ακούει η νύφη». Εν προκειμένω η μέλλουσα νύφη.

Εχουν δηλαδή αποδεχθεί την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης. Και φροντίζουν από τώρα να «δέσουν το γάιδαρό τους». Να φέρουν τους αυριανούς κυβερνήτες, προ τετελεσμένων. Χαράζοντας την πολιτική τους υπό ένα σκεπτικό: Οι Ελληνες πολιτικοί, μπορεί να κάνουν προεκλογικώς ρητορικά «νταηλίκια», αλλά τελικώς «βάζουν νερό στο κρασί τους». Οι δε Ελληνες ψηφοφόροι είναι συνήθως έτοιμοι να γοητευθούν από προεκλογικές υποσχέσεις, για να γίνουν, πολλοί από αυτούς, «κοψοχέρηδες», όταν διαπιστώσουν ότι «προδόθηκαν» για μια ακόμη φορά.

Μας πήρανε χαμπάρι και οι «κουτόφραγκοι». Και μας δουλεύουν αναλόγως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου