Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Πρωτάκουστη «συνάντηση»

γ-π-μασσαβετασπρωτάκουστη-συνάντησ-194936

Ο χώρος κάτω από την πύλη του Βρανδεμβούργου είναι καθημερινώς γεμάτος από τουρίστες. Ό,τι φάτσα και να δεις, δεν θα σε παραξενέψει. Ίσως γι’ αυτό τον επέλεξαν, για μια μυστική συνάντηση, βέβαιοι ότι θα περάσουν απαρατήρητοι, οι δυο εκπρόσωποι των κορυφαίων οικονομικών σχολών του κόσμου. Ο Καρλ Μαρξ και ο Άνταμ Σμιθ. Μια συνάντηση που κράτησε λίγα μόλις λεπτά, καθώς η συμφωνία επήλθε σχεδόν αμέσως.

Το θέμα της συνάντησης ήταν η Ελλάδα. Ναι. Οι δυο κορυφαίοι οικονομικοί εγκέφαλοι, προσήλθαν στην συνάντηση προβληματισμένοι από το ότι, παρά τα πακέτα διάσωσης, το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Ότι θα υπάρξει σοβαρό χρηματοδοτικό κενό για την διετία 2014-15. Και έπεται συνέχεια. Και ότι συζητείται το ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης της. Δηλαδή μεγιστοποίηση του χρέους.

«Κάρολε, πρέπει να μιλήσεις στους δικούς σου» είπε με βραχνή φωνή το φάντασμα του Σμιθ. «Είναι καιρός να αφήσουμε στην άκρη τις στείρες αντιπαραθέσεις και να διαμορφώσουμε μια καινή θέση πάνω στο πρόβλημα». Είναι αλήθεια ότι το φάντασμα του Μαρξ, που δέχθηκε να διακόψει τον αιώνιο ύπνο του, επειδή πρόκειται για πρωτάκουστη περίπτωση, χώρας που βυθίζεται στην ύφεση επί επτά αλλεπάλληλα έτη, είχε προσέλθει στην συνάντηση με άκρα επιφυλακτικότητα. Έτοιμο να απορρίψει κάθε πρόταση της άλλης πλευράς.

Όταν όμως άκουσε την πρόταση, εγκατέλειψε κάθε επιφυλακτικότητα. Επιτέλους, σκέφθηκε. Τα θεσμικά όργανα του οικονομικού φιλελευθερισμού αναγνώριζαν εμπράκτως την ανωτερότητα του επιστημονικού σοσιαλισμού. Γιατί να πει όχι; Η πρόταση ήταν απλή. Να υποστηρίξει το ορθόδοξο μαρξιστικό κόμμα της Γερμανίας, «DieLinke», την θέση που εξέφρασε επί του προβλήματος το συμβούλιο της «Bundesbank».

Δυο ώρες αργότερα το κόμμα, με γραπτή ανακοίνωση του, συντασσόταν ξεκάθαρα με τη θέση της Μπούντεσμπανκ: Όχι άλλο πακέτο διάσωσης, που θα χρεώσει και τους Έλληνες πολίτες με νέα δάνεια και του άλλους Ευρωπαίους πολίτες με νέους φόρους. Να επιβληθεί εφάπαξ φόρος στην περιουσία των «ελλήνων ολιγαρχιών», όπως τους αποκαλεί.

Μπορεί η συνάντηση να είναι στη σφαίρα της φαντασίας μου. Η ανακοίνωση όμως, που υπογράφεται από την αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, είναι πραγματικό γεγονός. Και κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Σόϊμπλε, ότι τα σχέδια τους “υπηρετούν τις τράπεζες και τους ολιγάρχες».

Περιμένω να δω τι θα πουν τα δικά μας, πολυάριθμα, «αριστερά» και «κεντροαριστερά» σχήματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου