Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Από το γελοίο στο τραγικό (2)

γ-π-μασσαβετασαπό-το-γελοίο-στο-τραγι-201071

Το ένα μετά το άλλο, κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης, αποδέχονται ότι ήταν απαράδεκτη η επιλογή του Θεόδωρου Καρυπίδη ως υποψήφιου περιφερειάρχη, ενός αριστερού κόμματος, στη Δυτική Μακεδονία. Ενός ανθρώπου του οποίου η όλη «επιχειρηματολογία», στον παραληρηματικό λόγο που χαρακτηρίζει τις εκπομπές του, χαρακτηρίζεται από μια αγωνιώδη προσπάθεια να αναδειχθεί σε τοπική καρικατούρα των πιο λαϊκίστικων στιγμών του Καμένου ή του Τράγκα.

Την ώρα που γράφω δεν έχει ακόμη συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση του κόμματος για την υπόθεση αυτή, η οποία εξέθεσε ασφαλώς την ηγεσία του, για τις επιλογές της. Αλλά όχι μόνο για τις επιλογές. Αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τις επέβαλε. Με την τεχνική των Αμερικανών γκόλντεν μπόις που όταν αισθάνονται ότι μπορούν να μιλήσουν από θέσεως ισχύος σε μια διαπραγμάτευση, καταλήγουν στη γνωστή φράση «takeitorleaveit». Η δέχεσαι το «πακέτο» που σου προσφέρω η παράτα το. Με σαφώς υποτιμητική διάθεση.

Είναι ακριβώς αυτό που καταγγέλλουν συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι η ηγεσία τους δεν δέχθηκε να συζητηθεί κάθε υποψηφιότητα χωριστά, αλλά τις έκανε «πακέτο». Η δέχεστε την εισήγηση, με τις προτάσεις υποψηφιοτήτων, όπως έχουν, η καταψηφίζετε, οπότε θα έχουμε κομματική κρίση.

Αν στέκομαι και σήμερα στο θέμα αυτό, δεν είναι για το πρόσωπο του Καρυπίδη. Αυτός, τώρα, μετά την ανακοίνωση του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου και την άλλοτε επιθετική και άλλοτε απολογητική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει ο «ήρωας» όλων των «ψεκασμένων» στους οποίους απευθύνεται. Θα καταγγέλλει ότι «τον έφαγαν οι Εβραίοι». Ούτε από διάθεση αντιπαράθεσης προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά γιατί το μέγεθος της συγκεκριμένης επιπολαιότητας με προβληματίζει για το μέλλον. Για το πόσο εύκολο είναι να γίνουν επικίνδυνα λάθη σε κρίσιμες επιλογές. Ειδικώς όταν αυτό το λάθος, που προφανώς θα το πάρουν πίσω, έγινε σε καθεστώς «χαλαρών» διαδικασιών, αφού δεν συνέτρεχε λόγος να λειτουργήσουν υπό πίεση.

Εκτός αν δεχθούμε ως «πιεστικό γεγονός», την δικαιολογία που επικαλείται η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης. Ότι δηλαδή έγιναν προτάσεις σε πολλούς αλλά «η συντριπτική πλειοψηφία των προτεινομένων αρνήθηκε την πρόταση να επωμιστεί αυτό τον ρόλο». Οπότε …πήραν ό,τι βρήκαν πρόχειρο. Θου Κύριε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου