Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Κατάχρηση εξουσίας

γ-π-μασσαβετασ-κατάχρηση-εξουσίας-209352

Ούτε συζήτηση. Είναι τελείως ξένες, προς ο,τιδήποτε πιστεύω, πρακτικές σαν αυτές που εφάρμοσαν ο δήμαρχος και αντιδήμαρχοι του Ωρωπού, που έγιναν εμπρηστές καίγοντας τον σταθμό διοδίων. Τις αποδοκιμάζω ασυζητητί. Μπορώ να τις «κατανοήσω» μόνον ως κακή θεατρική παράσταση, στημένη για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα των συγκεκριμένων ανθρώπων.

Με την ίδια «λογική», επεκτείνοντας την άνωθεν διδασκόμενη, προς την τοπική κοινωνία, πρακτική, θα έπρεπε να αποδεχθούμε αύριο το «δικαίωμα» κατοίκων του Ωρωπού, που θεωρούν υψηλά τα δημοτικά τέλη που εισπράττει η δημοτική αρχή, να εκδηλώσουν την αντίθεση τους βάζοντας φωτιά στο δημαρχείο.

Το ερώτημα όμως είναι αν, πέρα από τους τοπικούς πολιτευτές, που βρήκαν τρόπο να προβληθούν ως «λαϊκοί ήρωες» στους ψηφοφόρους τους, έχουν άδικο να αγανακτούν οι πολίτες της περιοχής. Αν είναι δίκαιο ή άδικο, κάθε φορά που βγαίνουν από τον τόπο κατοικίας τους, να πάνε για μεροκάματο, ή για άλλη υπόθεση, σε γειτονικό δήμο, να υποχρεώνονται να πληρώσουν διόδια. Και μάλιστα τόσο «αλμυρά», όπως έγιναν με την νέα αύξηση που επέβαλε η εργολήπτρια εταιρία για την δήθεν «αυτοχρηματοδότηση» του έργου της ΠΑΘΕ.

Μα, θα πείτε, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, ή έχουν εξοχικά εκεί, θα εξαιρεθούν από την αύξηση. Λες και λύνεται το πρόβλημα. Λες και πρόκειται μόνον για το Ωρωπό. Και όχι για ολόκληρη την Ελλάδα. Διότι αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Οτι, ενεργούντες από κοινού, πολιτική εξουσία, μεγάλοι εργολάβοι και τράπεζες, στήνουν κάθε τόσο και έναν σταθμό διοδίων, αυξάνοντας παραλλήλως και το τίμημα διέλευσης.

Το πρόβλημα είναι ακριβώς ότι έχουμε να κάνουμε με κατάχρηση εξουσίας. Η οποία μάλιστα ασκείται από ιδιώτες. Από τους εργολάβους. Υπό την πίεση των τραπεζών. Οι οποίες σταμάτησαν την χρηματοδότηση των έργων όταν διαπίστωσαν ότι, συνεπεία της κρίσεως, μειώθηκε η κίνηση στους εθνικούς οδικούς άξονες, άρα και οι εισπράξεις των εργολάβων. Και πίεζαν να αυξηθούν οι τιμές των διοδίων, ώστε να εισπράττουν περισσότερα για την αποπληρωμή των δανείων.

Θύματα αυτής της κατάχρησης εξουσίας δεν είναι μόνο οι Ωρωπιώτες, αλλά όλοι οι Έλληνες. Που πληρώνουν, επί δεκαετίες, όλο και περισσότερα διόδια. Τόσο ώστε από την Καλαμάτα ως την Αλεξανδρούπολη να κοστίζει η διαδρομή πιο ακριβά από το να διασχίσεις τους φοβερούς αυτοκινητόδρομους της Γερμανίας. Έλεος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου