Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Γλωσσικές ακροβασίες

γ-π-μασσαβετασγλωσσικές-ακροβασίες-213607

Νισάφι πια με αυτή την κακοποίηση της γλώσσας μας. Και καλά, άντε να δεχθώ ότι οι συντάκτες της ελληνικής έκδοσης της ιστοσελίδας της «Ντόϊτσε Βέλε», ξενιτεμένοι από χρόνια, έχουν μια δικαιολογία να κάνουν λάθος όταν μιλούν για «κατακόρυφη πτώση της Ελλάδας» στον πίνακα με την παγκόσμια κατάταξη των χωρών, ως προς τις ελευθερίες του τύπου, όπως διάβαζα χθες. Αλλά το ακούμε συνεχώς και από τις εκπομπές τηλεοράσεων και ραδιοφώνων ενθάδε. (Άλλο …επίτευγμα της πολιτικής μας ηγεσίας και αυτό. Προτελευταίοι στην Ευρώπη). Που μας ενημερώνουν για …κατακόρυφη πτώση πότε της θερμοκρασίας και πότε του χρηματιστηρίου.

Έλεος, άνθρωποι. Η κορυφή δεν είναι κάτω για να πέφτει κανείς σε αυτήν. Κατακόρυφη είναι μόνον η πτώση. Η άνοδος μπορεί να είναι ταχεία, θεαματική, βαθμιαία, απότομη, απόλυτη, γεωμετρική, στο ζενίθ, εντυπωσιακή, απρόβλεπτη, και ό,τι άλλο θέλετε, εκτός από «κατακόρυφη».

Άλλο μαργαριτάρι που έχει γίνει πια καθημερινή καραμέλα, ιδίως των πολιτικών, όταν δεν μπορούν να απαντήσουν ευθέως σε ένα ερώτημα που τους τίθεται και καταφεύγουν στις συνήθεις περικοκλάδες, είναι εκείνο το «κατ’ αρχάς». Έλεος άνθρωποι. Η αρχή είναι μία. Εφόσον εννοούμε την αρχή μιας υπόθεσης, μιας σκέψης, το σημείο εκκίνησης της. Ο πληθυντικός «αρχές» είναι για τις θεσμοθετημένες εξουσίες.

Άλλος βαρβαρισμός είναι να χρησιμοποιείται η έκφραση «εξ απαλών ονύχων» για να περιγράφει μια …συνομιλία. «Τα είπαν εξ απαλών ονύχων», μας κουφαίνει ο εκφωνητής. Εννοώντας ότι τα είπαν, κατά τη λαϊκή έκφραση, «απ’ έξω, απ’ έξω». Δεν μπήκαν δηλαδή στο ψαχνό της υπόθεσης. Ενώ η αληθής έννοια της φράσης είναι τελείως άσχετη. Προσδιορίζει την ηλικία μιας κατάστασης και κυρίως μιας σχέσης. Με τον Πάνο γνωριζόμαστε εξ απαλών ονύχων. Από τότε δηλαδή που ήμασταν αμφότεροι τόσο μικρά παιδιά, ώστε τα νυχάκια μας ήταν μαλακά, απαλά.

Αφήνω πια τις ακροβασίες με τα ονομαστικά και τα επίθετα της καταργημένης από το ολέθριο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο τρίτης κλίσεως. Εκείνα τα «συνέλαβαν τον διευθύνων σύμβουλο». Ο διευθύνων, του διευθύνων, τον διευθύνων. Άκλιτο. Το Π.Ι. μας κατέστησε …παράνομους όταν, στην καθημερινή επικοινωνία μας, λέμε «εξ αποστάσεως», η όταν πάμε στην οδό Περικλέους, η Σωκράτους, η Δαμάρεως και όχι Περικλή, Σωκράτη ή …Δάμαρη. Έλεος πια, κύριοι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Γληνού που το ίδρυσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου