Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Αποδείξεις και Αντουανέτες

γ-π-μασσαβετασαποδείξεις-και-αντουαν-230693

Αυτό το ράβε – ξήλωνε της φορολογικής νομοθεσίας δεν λέει να σταματήσει. Νέες εξυπνάδες ανακοινώνονται περί το καθεστώς των αποδείξεων, που πότε καθιερώνονται και πότε καταργούνται. Για μια ακόμη φορά να προκαλείται σύγχυση στους πολίτες.

Εάν απλώς επρόκειτο για ένα μέτρο που λειτουργεί ως κίνητρο για τους πολίτες, ώστε να ζητούν επιμόνως αποδείξεις από εκείνους με τους οποίους συναλλάσσονται, το κακό θα ήταν μικρό. Το πολύ να έχανε κάποιος το οποιοδήποτε ωφέλημα προσδοκούσε. Αλλά από την θητεία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, θεσπίσθηκε και η τιμωρία, με επιπλέον φόρο, για όσους δεν συγκεντρώνουν αποδείξεις ίσες προς το 10% του εισοδήματος τους.

Τώρα ανακοινώνουν ότι οι αποδείξεις για τις βασικές καταναλωτικές δαπάνες μιας οικογένειας με χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή για είδη διατροφής και υγιεινής, δεν θα υπολογίζονται στο ακέραιο, αλλά κατά το ήμισυ. Όπως και οι δαπάνες για καύσιμα αυτοκινήτων.

Απορώ με τον τρόπο που σκέπτονται. Ένας άνθρωπος γύρω στα σαράντα, που έχασε τη δουλειά του και τώρα αναγκάζεται να δουλεύει διανομέας -νεοελληνιστί «ντελιβεράς»- σε σουβλατζίδικο, με το δικό του μηχανάκι, ας πούμε ότι εξασφαλίζει ετήσιο εισόδημα 10.000. Πρέπει να πληρώσει ενοίκιο, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, σταθερό και κινητό τηλέφωνο, για τα οποία οι αποδείξεις δεν μετράνε. Αν έχει και παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη, πρέπει να πληρώσει τις ίδιες δαπάνες και για τη στέγη του παιδιού του, πάλι χωρίς να υπολογίζονται οι αποδείξεις.

Αυτά που περισσεύουν πάνε κατά κύριο λόγο στα παντοπωλεία -νεοελληνιστί σούπερ-μάρκετ- και τις λαϊκές αγορές. Αλίμονο του αν δεν καταφέρει να εμφανίσει αποδείξεις παντοπωλείου που να φτάνουν τις δυο χιλιάδες ευρώ, τώρα, αντί των χιλίων, που χρειαζόταν πέρυσι. Όχι μόνο θα χάσει το «κίνητρο», δηλαδή την έκπτωση φόρου κατά 2100 ευρώ, αλλά θα πρέπει να πληρώσει πρόσθετο πρόστιμο 22% επί του ποσού που του λείπει από τις αποδείξεις.

Προφανώς οι Αντουανέτες που μας κυβερνούν θεωρούν ότι οι άνθρωποι αυτού του βιοτικού επιπέδου, που είναι πια τόσοι πολλοί, αφού πληρώσουν όλες τις προαναφερθείσες δαπάνες που δεν προσμετρώνται, έχουν μεγάλο περίσσευμα που το ξοδεύουν στα καζίνα και τα ινστιτούτα ομορφιάς. Τι θέλετε και αγοράζετε φασόλια και μακαρόνια; Πάτε να φάτε σε «γκουρμέ» εστιατόριο, που οι αποδείξεις τους μετράνε στο 100%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου