Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:«Μην τους είδατε…»

γ-π-μασσαβετασμην-τους-είδατε-234363

Πάει. Μας τελείωσε και η «Ελιά», χωρίς να καρποφορήσει. Οι «58», με ένα τηλεφώνημα του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη, στον καθηγητή Ευάγγελο Βενιζέλο, επιφύλασσαν μια πραγματική ψυχρολουσία στον πρόεδρο των απομειναρίων του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ. Κοινό ψηφοδέλτιο της «κεντροαριστεράς» γιοκ. Ποιας κεντροαριστεράς δηλαδή; Της κολοβής. Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς την ΔΗΜΑΡ. Ίσα-ίσα ένα «πασπάλισμα» με άχνη, στον κορμό του ΠΑΣΟΚ, από τους «58» και την «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου. Που, κατά πως φαίνεται, θα αποχωρήσει και αυτός από το σχέδιο για την «Ελιά» των ευρωεκλογών, προτιμώντας ενδεχομένως μια συνεργασία για την ΔΗΜΑΡ.

Όχι, δεν χαίρομαι, γι’ αυτή την αδυναμία συνεννόησης των αδύναμων που δυνητικώς θα μπορούσαν να συγκροτήσουν έναν ευπρεπή πόλο ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε άλλο. Λυπάμαι ιδιαιτέρως. Αλλά η κατάληξη αυτή δεν με εκπλήσσει. Ήταν αναμενόμενη. Γιατί επιχειρήθηκε ένα μαγειρείο πολιτικής κουζίνας, σε ένα ξεκρέμαστο επιστέγασμα, χωρίς θεμέλια, χωρίς βάση.

Όπως επεσήμανα την περασμένη εβδομάδα, αριστερό σχήμα που δεν έχει προκαλέσει καμιά, συγκίνηση, κανένα ενδιαφέρον, στην νέα γενιά, δεν μπορεί να «περπατήσει». Γιατί είναι κυριολεκτικώς χωρίς πόδια. Αείποτε, στους πολιτικούς αγώνες, τα πόδια Ήταν τα πόδια της νεολαίας. Αυτά έτρεχαν. Αυτά ξεσήκωναν κόσμο. Και οι «ζυμώσεις» για «ανανέωση» της κεντροαριστεράς, με παλιά, φθαρμένα υλικά, δεν συγκίνησαν τους νέους, τους άφησαν παγερώς αδιάφορους.

Η κίνηση των «58» κάθε άλλο παρά είναι άχρηστη. Αποτελείται από ιδιαιτέρως αξιόλογους ανθρώπους. Που θα μπορούσαν να προσδώσουν κύρος σε μια πραγματικά ενωτική κίνηση στον χώρο της κεντροαριστεράς. Αλλά δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις, που κινούνται ενίοτε στη σφαίρα του ρομαντισμού, όπως διαπίστωσα μιλώντας και κουτσοπίνοντας ένα βράδυ με τον καινούργιο μου φίλο Πέτρο Μάρκαρη, στο «Crimesandpoems», το εντευκτήριο του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Γαβριηλίδη.

Ίσως λοιπόν αυτή να ήταν η πιο σοφή απόφαση που μπορούσαν να πάρουν. Να αποφύγουν την άμεση φθορά που θα προκαλούσε η προσκόλληση τους, στο δεινώς απαξιωμένο ΠΑΣΟΚ, σε αυτή την αναμέτρηση. Διότι «Κεντροαριστερά» χωρίς τον κόσμο που πίστεψε κάποτε στην «Αλλαγή», ασφαλώς και δεν γίνεται. Αλλά είναι, επιεικώς, αμφίβολο, αν το κόμμα του Βενιζέλου δικαιούται να εκπροσωπεί αυτόν, τον τόσο προδομένο κόσμο.

Οπότε καλώς «την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια». Για να παραμείνουν μια χρήσιμη εφεδρεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου