Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Ουκρανικός καρνάβαλος

γ-π-μασσαβετασουκρανικός-καρνάβαλος-242010

Οσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν στην Ουκρανία, αν δεν ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνα, θα μπορούσαν να είναι άκρως …διασκεδαστικά. Διότι είναι να κρατάς την κοιλιά σου από τα γέλια, όταν παρακολουθείς τις «αυστηρές» και «σοβαρές» δηλώσεις, τόσο της ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και της «ηγεσίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σέρνεται στο κατόπι της αμερικανικής.

Κάνω στ’ αλήθεια χάζι, με αυτές τις δηλώσεις, που κυμαίνονται από τις εκκλήσεις έως τις αυστηρές προειδοποιήσεις, προς την Ρωσία, να «σεβασθεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας». Ετσι ακριβώς όπως σεβάσθηκαν, εκείνοι που τις κάνουν, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Λιβύης, ή, αν θέλετε, όπως σέβονται την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καμιά διάθεση να πάρω το μέρος είτε του Πούτιν, είτε του Γιανούκοβιτς. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αν μέσα από τον χειρισμό αυτής της κρίσης, αναδεικνύεται μια ευρωπαϊκή ηγεσία την οποία μπορώ να εμπιστεύομαι ότι είναι πράγματι ικανή να διαχειρίζεται τέτοιες κρίσεις. Οτι έχει σταθερές αξίες. Οτι ξέρει «που πατεί και που πηγαίνει.

Τι ακριβώς παρακολουθούμε αυτή την ώρα; Με παρέμβαση Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ και Ρωσίας, υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου μια συμφωνία, ανάμεσα στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας και τους εξεγερμένους της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτιζαν οι ένοπλοι του νεοφασιστικού «Δεξιού Τομέα». Και η οποία χαιρετίσθηκε ως «λυτρωτική». Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι θα παρακολουθεί «αγρύπνως» την πλήρη εφαρμογή της.

Η συμφωνία προέβλεπε κυβέρνηση συνασπισμού, υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο, αλλαγή του συντάγματος και προσφυγή σε εκλογές. Με παράλληλη οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, μέσω του ΔΝΤ και ευρωπαϊκές χορηγίες. Είδατε εσείς να σέβονται, αυτοί που σήμερα έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο, οποιοδήποτε από τις ρήτρες αυτής της συμφωνίας; Εν μια νυκτί κατέστησαν την συμφωνία κουρελόχαρτο. Και τώρα η ευρωπαϊκή «ηγεσία» τρέχει από πίσω τους, φτύνοντας το ίδιο το πρόσωπο της. Απλώς άλλαξε χέρια η εξουσία, φυλακισμένους οι φυλακές και βασανιζόμενους τα κολαστήρια.

Ακριβώς γι’ αυτό ανησυχώ. Διότι μια ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται ως ένα συνονθύλευμα καρναβαλιστών που αλλάζουν προσωπίδα από την μια μέρα στην άλλη. Με τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, της εθνικής κυριαρχίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να γίνονται …φούρνος του Χότζα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου