Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Νεοφασίστες και καιροσκόποι

γ-π-μασσαβετασνεοφασίστες-και-καιροσ-243907

Μακάρι ο νεοφασισμός και ο ρατσισμός να ξεριζώνονταν με νομοθετικές ρυθμίσεις και διοικητικές πράξεις. Αλλά τέτοιες «λύσεις» έχουν αποδειχθεί ιστορικώς ατελέσφορες, όταν επιχειρούνται σε κοινωνίες που δοκιμάζονται από κρίσεις. Εθνικές, οικονομικές, κοινωνικές.

Είναι «λύσεις» που επινοούνται με κριτήρια πολιτικού καιροσκοπισμού, από εκείνους που αδυνατούν να δώσουν στην κοινωνία άλλες διεξόδους, να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις αιτίες που οδήγησαν ένα μέρος των πολιτών να θέλγεται από τα κηρύγματα των φασιστών.

Είναι παρήγορο, κατά την ταπεινή μου άποψη, το γεγονός ότι στο ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται εντόνως, για το αν θα πρέπει να στηρίξουν, αναφανδόν, όλο το πλέγμα νομοθετικών και διοικητικών μέτρων κατά της «Χρυσής Αυγής». Κυρίως δε την προοπτική απαγόρευσης της λειτουργίας της. Κάτι που, αν τελικώς επιχειρηθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι εξαιρετικώς πιθανό να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ. Να οδηγήσει δηλαδή στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αντί της εξαφάνισης των νεοφασιστών, να σημειωθεί μια νέα άνοδος, ενός σχήματος υπό νέα πρόσοψη.

Αν έχετε ένα χωράφι και το αφήνετε χέρσο, μονίμως θα φυτρώνουν αγριόχορτα και αγκάθια. Όσο και να τα καίτε ή τα ξεριζώνετε. Ο μόνος τρόπος για να τα εξαφανίσετε οριστικώς είναι να καλλιεργήσετε το χωράφι. Το ίδιο και αν έχετε μια κοινωνία την οποία, ως αποτέλεσμα δικών σας, διαχρονικώς λανθασμένων πολιτικών επιλογών, έχετε καταντήσει να μοιάζει χέρσα.

Μακάρι οι ανακριτές και εισαγγελείς να έχουν κάνει άριστα τη δουλειά τους, ώστε πραγματι να στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες που αποδίδουν στα κορυφαία στελέχη –και ιδίως τα κοινοβουλευτικά μέλη- της «Χρυσής Αυγής». Θα το χαρώ ιδιαιτέρως αν τους δω να καταδικάζονται, οριστικώς και τελεσιδίκως. Αλλά, επειδή στη χώρα μας δεν σπανίζει η προχειρότητα, έχω πολλές επιφυλάξεις για το αν πράγματι όλες οι κατηγορίες, για όλα τα πρόσωπα, είναι τόσο καλά στοιχειοθετημένες, ώστε να μπορούν πράγματι να σταθούν στη βάσανο μιας δίκης.

Ούτε η πολιτική, ούτε η δικανική αντιμετώπιση της «Χρυσής Αυγής», επιτρέπεται να σχεδιάζεται με τον κοντόφθαλμο ορίζοντα του τι συμφέρει, και για ποιόν, ενόψει των ευρωεκλογών. Ο κίνδυνος -και η ντροπή- της ανόδου του νεοφασισμού στην Ελλάδα, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με τέτοιους καιροσκοπικούς σχεδιασμούς. Οι οποίοι θα σας βγουν «ξινοί» αν τα περισσότερα κατηγορητήρια καταρρεύσουν. Και από τέτοια έχουν δει πολλά τα μάτια μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου