Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:«Ομφακες εισίν»

γ-π-μασσαβετασομφακες-εισίν-248198

Είναι για γέλια και για κλάματα. Εγινε μια δημοσκόπηση από την «Alco». Η πρώτη αφότου εμφανίσθηκε στο προσκήνιο το «Ποτάμι» του Σταυρού Θεοδωράκη. Και τι αποτυπώνει η «φωτογραφία της στιγμής»; Ότι μια κίνηση που δεν είναι καν ακόμη κόμμα, με μια αρκετά θολή διακήρυξη, που κάθε άλλο παρά έγινε καθαρότερη με τη δίωρη συνέντευξη του ιδρυτή της, κατατάσσεται ήδη τέταρτη στις καταγραφόμενες προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Αντί όμως τα κόμματα του έως τώρα πολιτικού μας συστήματος να πάρουν το μήνυμα και να ψαχτούν για τα λάθη τους, κατέφυγαν στην τακτική της αλεπούς του Αισώπου. Η οποία, μετά τις αποτυχημένες απόπειρες να φτάσει τα σταφύλια μιας κληματαριάς, αποφάνθηκε ότι «όμφακες εισίν». Ότι είναι «αγουρίδες» και δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται άλλο μαζί τους. Ύψωσε μεγαλοπρεπώς την ουρά της και αποχώρησε χωρίς να γευτεί τους καρπούς.

Η διαφορά είναι ότι η αλεπού είναι μοναχικό ζώο και οι επιλογές της έχουν συνέπειες μόνο για την ίδια και το στομάχι της. Ενώ τα κόμματα απευθύνονται στην κοινωνία. Και όταν ένα κομμάτι της κοινωνίας τους γυρίζει την πλάτη και θέλγεται από ένα, θόλο ακόμη, «Ποτάμι», στέλνοντας πίσω από αυτό το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ και την ΔΗΜΑΡ, (άσε πια τους Οικολόγους) που τα έχουν …καταφέρει να βρίσκονται ήδη πολύ πίσω από τους νεοφασίστες της «Χρυσής Αυγής», τότε κάποιοι πρέπει να ψαχτούν. Για το αν πράγματι είναι στραβός ο γιαλός των δημοσκοπήσεων, η «στραβά αρμενίζουν» οι ηγεσίες των συγκεκριμένων κομμάτων.

Είναι προφανές ότι ένα τμήμα των ψηφοφόρων επιλέγει τον νεοσύστατο πολιτικό φορέα, επειδή ακριβώς εμφανίζεται «νεανικός» και με διαφορετική γλώσσα από αυτήν με την οποία εκφράζονται τα υφιστάμενα σχήματα. Τα οποία ακόμη και όταν χρονικώς εμφανίζονται ως «νέα», όπως οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ δεν παύουν να είναι κομμάτια του κομματικού παρελθόντος από το οποίο προέκυψαν, είτε με αποχωρήσεις είτε λόγω διαγραφών.

Το κακό της ιστορίας είναι ότι και το νέο σχήμα δεν έχει, για την ώρα τουλάχιστον, ξεκάθαρες απαντήσεις για τα τραγικά, τα σισύφεια προβλήματα του τόπου. Δεν προτείνει λύσεις. Πέρα από την γοητεία του «φρέσκου» και του «διαφορετικού» -πολιτική πραμάτεια που πρόβαλε στις προηγούμενες εκλογές και ο Τζίμερος- λείπει το «δια ταύτα».

Δεν αφήνετε τους «όμφακες» και να συνέλθετε;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου