Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Χαίρε κράτος της απάτης

γ-π-μασσαβετασ-χαίρε-κράτος-της-απάτη-264168

Χθες ήταν η μέρα που όλοι στη γειτονιά παραλάβαμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και φυσικά στον «πρωινό καφέ», αυτό ήταν το κύριο θέμα συζητήσεων. Ιδιαιτέρως το άγριο κονδύλι με τον τίτλο «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας», περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού ποσού της «αξίας ρεύματος».

«Τι είναι τούτο ρε παιδιά», ρώτησε κάποιος. Και οι πλέον ειδήμονες βάλθηκαν να του εξηγούν ότι είναι η συνεισφορά του για να μπορεί η ΔΕΗ να παρέχει «κοινωνικό τιμολόγιο» σε κάποιες ευπαθείς ομάδες. «Και εγώ, που είμαι συνταξιούχος με 620 ευρώ, τι είμαι, δεν είμαι …ευπαθής;». Άντε τώρα να του εξηγήσεις.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν ο δικηγόρος της συντροφιάς έθεσε το θέμα της «νομιμότητας» αυτής της εισφοράς. Εξηγώντας ότι είναι «φόρος υπέρ τρίτων», ο οποίος ρητά απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία. «Και γιατί δεν τους πάει κάποιος στα δικαστήρια;» επέμενε ο έχων απορίας. «Έχουν γίνει κάποιες προσφυγές, σε επίπεδο πρωτοδικείων, εξ αιτίας των οποίων ο νόμος αυτός του 1999 έχει ήδη καταργηθεί από τον Αύγουστο του 2011».

Η έκπληξη έγινε καθολική. «Αφού καταργήθηκε, τότε πως η ΔΕΗ το εισπράττει ακόμη»;. Και η…νομική απάντηση που πήραμε: «Καλά, δεν το έχετε καταλάβει ότι ζείτε στην Ελλάδα. Τι ψάχνετε»;

Στηρίζονται βεβαίως σε μια κουτοπόνηρη σκέψη που κάνουν. Ποιος φτωχός καταναλωτής έχει την δυνατότητα να ξοδέψει τόσα χρήματα, ώστε να προσφύγει σε ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα; Ποιος έχει χρήμα και χρόνο, να προσφύγει σε ελληνικό ακυρωτικό δικαστήριο όπως το Συμβούλιο Επικρατείας, που είναι τόσο «πνιγμένο», ώστε, λόγω της αδυναμίας του να εκδώσει μια απόφαση, επί προσφυγών που έχουν γίνει, σταματά η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης;

Είναι η ίδια «ηθική» με την οποία οι «προστάτες» επιβάλλουν μηνιαίο «χαράτσι» στους καταστηματάρχες. Πως σκέφτονται οι μαφιόζοι; «Σιγά που θα μπει στην ταλαιπωρία να κάνει καταγγελία στην αστυνομία, να μπλέξει με δαύτους και να μπει και στο μάτι μας. Θα τα ρίξει και θα το κάνει γάργαρα, για να μην μπλέξει». Ετσι σκέφτονται και οι εν εξουσία πολιτικοί μας. Και αφού μας υπόσχονται ότι «δεν θα μπει κανένας νέος φόρος» μας φορολογούν δια της πλαγίας οδού με φόρους υπέρ τρίτων, τους οποίους εκβιαστικώς επιβάλλουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Συγνώμη, αυτό εσείς το λέτε κράτος και δη ευρωπαϊκό;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου