Γ. Π. Μασσαβέτας: Κοιτάτε τι ψάχνουν

γ-π-μασσαβέτας-κοιτάτε-τι-ψάχνουν-316461

Λύνονται τα κοινωνικά προβλήματα με την φιλανθρωπία; Ασφαλώς όχι. Μπορεί όμως να προσφέρει ανακούφιση στο προσωπικό πρόβλημα συγκεκριμένων ανθρώπων σε δεδομένες στιγμές. Φιλανθρωπία άσκησαν, οι μυστηριώδεις «κομψές κυρίες», που εμφανίσθηκαν τα Χριστούγεννα στην Βαρβάκειο αγορά και επανεμφανίσθηκαν την Μεγάλη Τετάρτη. Όπου ξόδεψαν περί τις πενήντα χιλιάδες ευρω, πληρώνοντας για να εξασφαλίσουν το πασχαλινό τους κρέας κάποιοι άνθρωποι. Από εκείνους που «χάζευαν» τα κρεμασμένα σφαχτάρια, αλλα δεν ειχαν την δυνατότητα και να αγοράσουν.

Έκτοτε έχει εξαρθεί και πάλι η φαντασία περί το ποιος μπορεί να είναι αυτός ο πλούσιος που στέλνει τις «καλοντυμένες και με ακριβά αυτοκίνητα» να ξοδέψουν τόσα χρήματα. Δημοσιογράφοι και άλλοι περίεργοι ψάχνουν να βρουν ποιος είναι αυτός ο δωρητής που μένει στη σκιά της ανωνυμίας. Που «κτυπά» ετσι ξαφνικά και εξαφανίζεται αμέσως χωρίς να αφήσει ίχνη. Τώρα όμως μαθαίνουμε πως εκτός από όλους τους άλλους, ανάμεσα σε αυτούς που «ψάχνουν», είναι και το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υφυπουργός οικονομικών κ. Κόρδας, έδωσε, γράφουν, εντολή στο ΣΔΟΕ να βρει «ποιος κρύβεται» πίσω από αυτή την πράξη φιλανθρωπίας. Και, κυρίως, αν αυτά τα πενήντα χιλιάρικα που ξόδεψε για το κρέας των φτωχών προέρχονται από εισόδημα που έχει φορολογηθεί. Αυτό τους μάρανε. Δεν κοιτάνε που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να βρουν άκρη με την λίστα Λαγκάρντ, τους φοροφυγάδες πολυτελείας με πολιτικο περιτύλιγμα –χρειάσθηκαν δυο χρόνια για να εντοπίσουν την περίπτωση του, μακαρίτη πλέον, Γιάννη Μπούτου- το δωρεάν κρέας των πεινασμένων τους κάθισε στο στομάχι.

Αλλα δεν πρόκειται μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό. Αυτή είναι η γενική νοοτροπία του κρατικού μας μηχανισμού.

Φίλος από τα παλιά ο Γιάννης Καπράλος, επιχειρηματίας πους διετέλεσε και πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ήταν από τους ανθρώπους που δεν τα έτρωγε στα ξενυχτάδικα και τα καζίνο. Αλλα έκανε κατά σύστημα δωρεές. Με δικά του χρήματα στήθηκαν σχολεία, εκκλησίες και έγιναν έργα ύδρευσης στη Βόρεια Ήπειρο. Αλλα η δράση του μειώθηκε αισθητά όταν το κράτος αποφάσισε να επιβάλει φόρο, πάνω από είκοσι τοις εκατό, στις δωρεές.

Μάλλον γι’ αυτό ψάχνει ο κ. Σκορδάς. Γιατί από τα πενήντα χιλιάρικα που έδωσε ο άγνωστος δωρητής, αισθάνεται ότι «δικαιούται» τα δέκα. Πως πας κύριε και χαρίζεις κρέατα, χωρίς να πληρώσεις τον ειδικό φόρο για τις δωρεές;

Θου Κύριε, πασχαλιάτικα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου