Γ.Π. Μασσαβέτας: Καθ’ οδόν προς το «δωρεάν wi-fi»

γ-π-μασσαβέτας-καθ-οδόν-προς-το-δωρε-460283

Ταξίδευα με το «συμβατικό» πλοίο της γραμμής, το «Αδαμάντιος Κοραής», από Φολέγανδρο προς Πειραιά. Πράγμα που σημαίνει ένα ταξίδι δέκα ωρών. Δίπλα μου δύο ζευγάρια τουριστών που δεν καταλάβαινα την γλώσσα τους, απλώς διέκρινα τον εκνευρισμό τους. Κάποια στιγμή που άνοιξα τον υπολογιστή μου για να δω ένα αρχείο που ήθελα, με ρώτησαν αγγλιστί αν είχα βρει κάποιο τρόπο πρόσβασης στο διαδίκτυο, που οι ίδιοι δεν τον γνώριζαν.

Φυσικά απάντησα ότι δεν είχα καμιά πρόσβαση, παρά το γεγονός ότι είχα και το «στικάκι» της Vodafone το οποίο, θεωρητικώς, μπορούσε να μου εξασφαλίζει πρόσβαση στο διαδίκτυο και εκεί που δεν υπήρχε hot spot για δωρεάν wi-fi. Διότι και αυτό το εργαλείο, περιέργως, αν και το κινητό μου έπιανε το σήμα του συγκεκριμένου παρόχου κινητής τηλεφωνίας και μεσοπέλαγα, μπορούσε να «πιάνει» δίκτυο μόνο όταν το πλοίο προσέγγιζε σε κάποιο λιμάνι της και μερικά λεπτά μετά τον απόπλου. Οπότε στράφι το επιπλέον έξοδο.

Φυσικά δεν είχα τίποτε να τους απαντήσω στην εύλογη απορία τους «γιατί». Οπως δεν μπόρεσαν να τους δώσουν καμιά λογική εξήγηση και οι αξιωματικοί του πληρώματος. Ήταν, όπως μου εξήγησαν από την Εσθονία. Και είχαν κάνει αρκετές φορές την διαδρομή από το Ταλίν προς το Ελσίνκι, αλλά και το ολοήμερο ταξίδι με φέρι από το Ελσίνκι στην Στοκχόλμη. Και σε καμιά από αυτές τις διαδρομές δεν είχαν στερηθεί της δυνατότητας για συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία μέσω του διαδικτύου.

Τους άκουγα και θυμόμουν εκείνη την μεγαλειώδη υπόσχεση του πρωθυπουργού μας ότι θα μας εξασφαλίσει δωρεάν ασύρματη πρόσβαση, wi-fi, σε όλους. Μέχρι να γίνει αυτό το θαύμα, δεν γίνεται καμιά σύσταση σε κάποιες ναυτιλιακές εταιρίες, ιδίως όσες εκτελούν πολύωρα δρομολόγια στις δήθεν «άγονες γραμμές», να πληρώνουν το κάτι τι τους, για μια δορυφορική σύνδεση στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να προσφέρουν στους ταξιδιώτες τους την δυνατότητα της πρόσβασης και να μη μας σχολιάζουν οι επισκέπτες μας ότι «είμαστε ακόμη πολύ πίσω»;

Καλό είναι να καμαρώνετε, εσείς της εξουσίας, για την αύξηση της τουριστικής ζήτησης. Αλλά καλύτερο θα ήταν να προβληματίζεστε για το τι πρέπει να κάνετε, ώστε να μην ξεθυμάνει αυτό το ρεύμα. Και η δυνατότητα άνετης επικοινωνίας των ταξιδιωτών είναι μια «υποδομή» εκ των ων ουκ άνευ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου