Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Υπάρχει λογική;

γ-π-μασσαβετασυπάρχει-λογική-469825

Το διαδίκτυο έχει γεμίσει από την αναπαραγωγή της υποτιθέμενης επιστολής ενός «χαραμοφάη» που ….το γλεντάει, καθώς διαπιστώνει ότι αυτός, που δεν έκανε ποτέ του αποταμιεύσεις, δεν νοιάστηκε να αποκτήσει το «δικό του κεραμίδι», περνάει τώρα, με την κρίση πολύ καλύτερα από όλους τους «μ…κες νοικοκύρηδες» γνωστούς του, που έχουν να πληρώνουν δόσεις στεγαστικών δανείων, ατελείωτους φόρους ακίνητης περιουσίας και υψηλά τέλη κυκλοφορίας επειδή φρόντιζαν να αγοράζουν «καλά αυτοκίνητα για την ασφάλεια των παιδιών τους».

Ασφαλώς αυτός ο αόρατος εξυπνάκιας θα «το γλεντάει» ιδιαιτέρως αυτό το τριήμερο, ως την Παρασκευή, οπότε λήγει η προθεσμία πληρωμής πέντε διαφορετικών φορολογικών υποχρεώσεων για τους νοικοκυραίους τους οποίους μέμφεται και οικτίρει. Όλα μαζί. ΦΑΠ του 2011, του 1012, του 2013, συν τέλη κυκλοφορίας, συν φόρο εισοδήματος. Και να σου έχουν περικόψει τις αποδοχές, είτε είσαι εργαζόμενος είτε συνταξιούχος. Και να σε απειλούν με τερατώδη πρόστιμα, από 10% έως και 30% σε περίπτωση καθυστέρησης. Πρόστιμα πέραν της επιβάρυνσης με επιτόκιο 0,7% μηνιαίως. Δηλαδή άγριο τοκογλυφικό επιτόκιο 9,4% σε ετήσια βάση.

Το αποτέλεσμα είναι βεβαίως προδικασμένο. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, παρά τις προθέσεις τους, θα βρεθούν να εμφανίζονται ασυνεπείς. Διότι ο Στουρνάρας θέλει να μαζέψει ό,τι μπορεί εδώ και τώρα. Και δεν δείχνει καμια διάθεση λογικής διευκόλυνσης των φορολογουμένων να εξοφλήσουν αυτές τις οφειλές, προηγουμένων ετών, για την καθυστερημένη ειδοποίηση των οποίων δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλα το σύστημα του υπουργείου. Και τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρόπτερα, ακόμη δυσκολότερα στην είσπραξη τους, καθώς τα πρόστιμα θα αυξάνουν υπερμετρως τις οφειλές.

Η υπόθεση έχει και την προκλητικώς αστεία πλευρά της. Διότι την ίδια ημέρα λήγει και η προθεσμία να καταβάλουν τον «φόρο πολυτελούς διαβίωσης» όσοι έχουν τέτοια υποχρέωση. Το κωμικό και προκλητικό έγκειται στο πόσοι είναι, κατά το ελληνικό κράτος και τις υπηρεσίες του κ Στουρνάρα αυτοί που διαθέτουν τα κριτήρια πολυτελούς διαβίωσης: Πισίνες, αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών και αεροσκάφη (τα πλωτά σκάφη εξαιρούνται φαίνεται του κριτηρίου, δηλούμενα ως …επαγγελματικά τουριστικά). Όλοι και όλοι μόλις 7.081.

Ε, μη μου πείτε ότι δεν ζούμε την αποθέωση της φορολογικής ισότητας και δικαιοσύνης. Ότι δεν πληρώνουν πράγματι οι έχοντες και κατέχοντες. Αν το πείτε θα είστε προφανώς αντιδραστικοί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου