Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Σταγόνες μεν, καλή αρχή δε

γ-π-μασσαβετασσταγόνες-μεν-καλή-αρχή-472016

Παρακολούθησα χθες τα σχόλια πολλών στο διαδίκτυο. Σχόλια για την ανακοίνωση που έγινε, μετά την σύσκεψη των υπουργών Υγείας κ. Γεωργιάδη και Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Ότι τα δέκα επτά εκατομμύρια, που έχουν ήδη επιστραφεί από …μικρομεσαίους του κυκλώματος της μίζας για τα εξοπλιστικά προγράμματα, θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, που έκριναν ως θετική την απόφαση της κυβέρνησης, οι περισσότεροι έβγαζαν χολή. «Τόσα δισεκατομμύρια κλέψατε» -εννοώντας τους πολιτικούς αδιακρίτως- «και νομίζετε ότι θα μας ξεγελάσετε με τα ψίχουλα που επιστρέφονται;». «Μόνο τα μικρά ψάρια επιστρέφουν ένα μέρος από τα κλεμμένα, για να πέσουν στα μαλακά στις δίκες τους. Πότε θα πάρετε πίσω αυτά που έφαγε ο Τσοχατζόπουλος;».

Δε λέω, τόσο ακριβά που πληρώνουμε την λεηλασία του δημόσιου χρήματος, τόσα δισεκατομμύρια που χρεωθήκαμε, εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, είναι φυσικό να μη μας φτάνει αυτή η επιστροφή των δέκα επτά εκατομμυρίων. Να τη θεωρούμε σταγόνα στον ωκεανό των κλεμμένων. Αλλά ας δούμε και την θετική πλευρά του πράγματος. Πότε άλλοτε ζήσαμε τέτοιο φαινόμενο; Πότε άλλοτε είδαμε το ελληνικό κράτος να παίρνει πίσω τα κλεμμένα από τους επιτήδειους; Εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι να έχω ξαναζήσει τέτοια χαρά. Διότι περί χαράς πράγματι πρόκειται.

Μπορεί να πει κανείς ότι τα εύσημα δεν ανήκουν στους πολιτικούς, αλλά στους δικαστές που ερευνούν τα σκάνδαλα με τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Και ότι οι πολιτικοί σπεύδουν να καρπωθούν το αποτέλεσμα των ενεργειών της δικαιοσύνης. Να το δεχτώ. Αλλά το γεγονός παραμένει. Επιτέλους κάτι γίνεται. Κάτι που δημιουργεί ελπίδες ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Είμαστε όμως εύκολοι στην κατακραυγή και δύσκολοι στον έπαινο. Όπως και στην περίπτωση της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι. Όπου παρακολουθώ Έλληνες πολιτικούς, αλλά και δημοσιογράφους και σκιτσογράφους, να συντάσσονται με ευκολία, αβασανίστως, με όλους εκείνους, στο εξωτερικό, που βρήκαν ακόμη μια ευκαιρία να επιτεθούν κατά της χώρας μας. Ενώ κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι αυτοί που τόσο συχνά ναυαγούν στο Αιγαίο από κάπου, ανελέγκτως, διακινούνται με τις βάρκες σκυλοπνίχτες των δουλεμπόρων. Κάνουν ότι δεν βλέπουν τις εγκληματικές ευθύνες της Τουρκίας, που όχι μόνον δεν διασώζει τους ναυαγούς, αλλά παρέχει πλήρη ασυδοσία στους Τούρκους διακινητές τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου