Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Οι άλλοι «ναυαγοί» στο Φαρμακονήσι

γ-π-μασσαβετασ-οι-άλλοι-ναυαγοί-στο-478722

Τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Και μάλιστα παιδιών. Και θρίαμβος της ανθρωπιάς όταν, με κίνδυνο της δικής τους ζωής, κάποιοι καταφέρνουν να σώσουν ζωές. Στο Φαρμακονήσι, είχαμε και τα δυο . Διό και η αλήθεια είναι αμφίπλευρη. Είχαμε απώλειες ζωής τεσσάρων, έως τώρα, καταγεγραμμένων ψυχών. Που προφανώς είναι περισσότερες αφού καταγράφονται οκτώ αγνοούμενοι.

Είχαμε όμως και ένα αμφίπλευρο πολιτικό ναυάγιο. Οφειλόμενο στην αμετροέπεια που διακρίνει, δυστυχώς, την πολιτική μας ζωή. Με δύο εξίσου αχρείαστες δηλώσεις, από τις δυο όχθες του σημερινού «δικομματισμού». Μια άστοχη δήλωση του Νεοδημοκράτη υπουργού Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και μια εξοργιστική δήλωση του βουλευτή Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεόδωρου Δρίτσα.

Απαντώντας σε έξωθεν και έσωθεν επικρίσεις για τον τρόπο δράσης του Λιμενικού στο συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης όφειλε το αυτονόητο: Να πει ότι θα διερευνηθούν οι καταγγελίες και να υπεραμυνθεί της ως τώρα στάσης του ελληνικού κράτους και ειδικότερα του Λιμενικού Σώματος. Αποτέλεσμα της οποίας είναι ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχει το φαινόμενο της Λαμπεντούζας. Όπου έχουν χαθεί χιλιάδες ζωές τα τελευτά χρόνια. Ότι μόνον κατά τους τελευταίους δέκα οκτώ μήνες το Λιμενικό έχει σώσει, σε ανάλογες συνθήκες, τις ζωές 3500 λαθρομεταναστών. Αντ’ αυτού βρήκε την ώρα να μιλήσει για την προστασία των συνόρων από τους λαθρομετανάστες, με ύφος που έδωσε έναυσμα σε διεθνείς επικριτές μας να θεωρήσουν ότι στο συγκεκριμένο ναυάγιο οι πνιγμοί προκλήθηκαν από …εχθρότητα των Λιμενικών.

Ένα ιδεολόγημα που ενισχύθηκε από την δήλωση του κ. Δρίτσα ότι πρόκειται για «προμελετημένο έγκλημα». Βαριά κατηγόρια. Αλλα και ανεύθυνη. Χωρίς κανένα στοιχείο. Και Χωρίς να μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνδρες του Λιμενικού διάσωσαν 16 ενώ δεν τα κατάφεραν για τους άλλους. Λες και ειχαν προσωπικά εναντίον π.χ. των δυο ανηλίκων παιδιών που είναι μεταξύ των πιστοποιημένων θυμάτων.

Δυστυχώς και οι δυο πολιτικοί παραβαίνουν έναν κανόνα που μας μάθαιναν οι δάσκαλοι αλλα και οι γονείς μας. Πριν μιλήσεις σκέψου. Βούτα τη γλώσσα σου στο μυαλό σου.

Η έμπρακτη απάντηση των ανδρών του Λιμενικού δόθηκε με το αμέσως επόμενο περιστατικό. Όταν ριψοκινδύνεψαν διπλά, εισερχόμενοι στα τούρκικα χωρικά ύδατα, ανοικτά της Σάμου, για να σώσουν 47 ανθρώπους που κινδύνευαν, ενώ οι αντίστοιχες τούρκικες υπηρεσίες έκαναν το κορόιδο, παρακολουθώντας απλώς, εκ του σύνεγγυς την επιχείρηση διάσωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου