Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Στον ρυθμό του αραμπά

γ-π-μασσαβετασστον-ρυθμό-του-αραμπά-483631

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ιδίως από τότε που άρχισαν οι σκορπαλευριές για τον μεγαλοϊδεατισμό της «Χρυσής Ολυμπιάδας» του 2004, σε συνδυασμό και με τα μεγαλεπήβολα εξοπλιστικά προγράμματα, τρέξαμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς την καταστροφή. Τον υπερδανεισμό, τη σπατάλη, την χρεοκοπία. Για να μπούμε, αναγκαστικώς και υπό ξένη κηδεμονία, σε μια πορεία επανόρθωσης και ανασυγκρότησης του ελληνικού κράτους και του τρόπου λειτουργίας του, από το 2010.

Ενώ όμως κινηθήκαμε ταχύτατα προς τον όλεθρο, η διορθωτική πορεία κινείται με δυσανάλογη προς τις επιτακτικές ανάγκες διόρθωσης των ημαρτημένων ταχύτητα. Κάναμε με μοτοσικλέτα το γύρο του θανάτου και βρεθήκαμε, λόγω υπερβολικών ακροβασιών, βαρύτατα τραυματισμένοι, ψυχοραγούντες, στον πάτο του βαρελιού. Αλλα στη διορθωτική πορεία κινούμαστε στον ρυθμό του ποδήλατου αραμπά. Πάρτε δυο μικρά αλλά αρκούντως εύγλωττα παραδείγματα από την τρέχουσα ειδησεογραφία:

*** Επί δυο δεκαετίες κραυγάζω ότι είναι άθλια αναχρονιστική ταλαιπωρία αυτό το καθεστώς διάτρησης τιμολογίων και αποδείξεων. Όπως επίσης ότι δεν έχουν καμία πραγματική χρησιμότητα τα περίφημα «δελτία αποστολής». Ότι το μόνο που «προσφέρουν» είναι οι ευκαιρίες για ανακάλυψη τυπικών αφορμών, σε επίορκους των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να εξασφαλίζουν το φακελάκι τους για να κάνουν στραβά μάτια. Αλλα δεν βρήκα ώτα ακουόντων. Ούτε γαλάζια, ούτε πράσινα. Και μόλις τώρα, με τις πιέσεις των ξένων, εδέησε η εξουσία μας να ανακοινώσει, δια στόματος του κ. Θεοχάρη, ότι καταργούνται οι θεωρήσεις στοιχείων και τα δελτία αποστολής. Τουλάχιστον, εδώ, έστω και αργά, έχουμε μια θετική εξέλιξη.

*** Από το 1976, αρχικώς στο «Βήμα» και μετά στην «Ελευθεροτυπία» έχω γράψει αμέτρητα κείμενα για το σάπιο σύστημα των περίφημων «υπηρεσιακών συμβουλίων», που τάχα κρίνουν τις παρανομίες των επίορκων υπαλλήλων, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούν ως …κρησφύγετο προστασίας τους. Με αθρόως εκδιδόμενα, προκλητικώς απαράδεκτα, απαλλακτικά βουλεύματα. Ώστε να εμποδίζεται η τακτική δικαιοσύνη να τους «τσιμπήσει».

Και που βρισκόμαστε σήμερα; Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, αναγκάζεται να ασκήσει ένσταση κατά μιας ακόμη προκλητικής απόφασης, του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του ΕΟΤ, με το οποίο …ξεπλύθηκαν λόγω παραγραφής, μετά από σκόπιμη καθυστέρηση δύο ετών, οι ανομίες τεσσάρων υπαλλήλων του οργανισμού. Να θυμίσω πόσες φορές υποσχέθηκαν και ο Κωστάκης και ο Γιωργάκης, ότι θα αλλάξουν αυτό το άθλιο καθεστώς των υπηρεσιακών συμβουλίων;

Σιγά-σιγά. Να μη σκοντάψει ο αραμπάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου