Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Ανάστηθι Βίκτωρ Ουγκώ

γ-π-μασσαβετασανάστηθι-βίκτωρ-ουγκώ-493399

Το είδαμε και αυτό. «Ένοπλη ληστεία» έξω από σούπερ μάρκετ για… μια σακούλα πατάτες. Το κατά πόσον πράγματι ήσαν ένοπλοι, οι δύο άνδρες που επιτέθηκαν στο θύμα, την ώρα που έβγαινε από το κατάστημα, μένει να αποδειχθεί, στην περίπτωση που η αστυνομία καταφέρει να συλλάβει τους δυο δράστες. Αν δηλαδή αυτό με το οποίο, όπως καταγγέλλει ο παθών, τον απείλησαν, ήταν πράγματι αληθινό όπλο, ή καμία απομίμηση όπλου στα χέρια δυο πεινασμένων.

Το περιστατικό συνέβη σε μια πόλη που αρκετά χρόνια πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και τη ζωή μας με την τρόικα, κρατούσε ήδη τα σκήπτρα ως πρωταθλήτρια στην αποβιομηχάνιση και την ανεργία. Την πρωτεύουσα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, την Πάτρα. Έξω από το κατάστημα γερμανικής πολυεθνικής αλυσίδας τροφίμων, στην περιοχή Ιτεών. Ακολούθησε αστυνομική καταδίωξη των δραστών που χάθηκαν στα στενά της περιοχής.

Αν μη τι άλλο, εδώ που μας έφτασαν, με τέτοια περιστατικά, μπορούμε να ελπίζουμε, τουλάχιστον, σε μια… παράπλευρη ανάπτυξη. Τουλάχιστον σε νέα άνθηση της ελληνικής λογοτεχνίας. Υπάρχει πια το γόνιμο κοινωνικό έδαφος για να φυτρώσουν νέοι, Έλληνες, Βίκτορες Ουγκώ. Το σύστημα παράγει πλέον εν αφθονία σύγχρονους Αγιάννηδες. Γέμισε ο τόπος από σύγχρονους «αθλίους».

Πριν γράψω, έκανα μερικά τηλεφωνήματα για να διασταυρώσω την είδηση, μιας και στις μέρες μας το διαδίκτυο είναι γεμάτο από «μούφες» και «μπαρούφες». Αλλα αποδείχθηκε ότι η είδηση είναι πέρα για πέρα αληθινή. Απλώς, ο διοικητής του τμήματος της περιοχής, θέλοντας να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος, το απέδωσε στο γεγονός ότι «η περιοχή είναι γεμάτοι από Ρομά και πιθανότατα πρόκειται για επεισόδιο που έγινε μεταξύ τους».

Αν επρόκειτο για το μοναδικό περιστατικό που έχει ως δράστες κάποιους απελπισμένους, να την κατάπινα ευκόλως αυτή την «εξήγηση», παρά το ότι είμαι βέβαιος ότι πολλοί άνθρωποι θα διέκριναν σε αυτήν την ευκολία πρόχειρων προσπαθειών, κάθε εξουσίας και των οργάνων της, να υποβαθμίσουν τη σημασία των γεγονότων. Ενώ άλλοι θα στέκονταν στο ότι όζει ρατσιστικών προκαταλήψεων.

Δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα, δεν τα συναντάμε πια μόνο στη φαντασία των συγγραφέων. Είναι ένα αμείλικτο μέρος της πραγματικότητας, της καθημερινότητάς μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου