Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Θέλουν την Ευρώπη να γίνει… Αβρούπα;

γ-π-μασσαβετασθέλουν-την-ευρώπη-να-γί-509128

Στην Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ένας πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του, βρίσκονται στις φυλακές με βαρύτατες καταδίκες. Και όπως όλα δείχνουν, σειρά ετοιμάζονται να πάρουν και άλλοι πρώην υπουργοί. Πράσινων και γαλάζιων κυβερνήσεων. Για μεγάλα ή και μικρότερα σκάνδαλα.

Στην Ισπανία, ένας δικαστής, ο Χοσέ Κάστρο, έχει καλέσει για εξέταση, την ινφάντα Χριστίνα-Φρειδερίκη, κόρη του βασιλιά Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ενέχεται στην υπόθεση με τις παράνομες επιδοτήσεις και το ξέπλυμα χρήματος του συζύγου της. Από δε την οικογενειακή της περιουσία έχει κατασχεθεί ένα τμήμα, ύψους 6,1 εκατομμυρίων ευρώ, όσο είναι και το ποσόν της εγγύησης που ορίσθηκε να καταβάλει ο πριγκιπικός σύζυγος, προκειμένου να μην προφυλακισθεί.

Αυτή πρέπει να είναι η λειτουργία των θεσμών σε κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με κατοχυρωμένη την πλήρη διάκριση των εξουσιών. Και πρωτίστως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Το δικαίωμα του δικαστή να καλεί για ανάκριση οποιοδήποτε στέλεχος της εξουσίας, για το οποίο υπάρχουν κατηγορίες, ή και αποχρώσες ενδείξεις, ότι έχει παρανομήσει. Χωρίς να φοβάται ότι θα προκαλέσει την εκδικητικότητα της εκτελεστικής εξουσίας.

Στην Τουρκία, που έχει την αξίωση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα με το ειδικό… προνόμιο να μπορεί να κρίνει, κατά τα δικά της κριτήρια, και όχι τα κοινοτικά, ποια από τις χώρες μέλη της Ένωσης θα αναγνωρίζει και ποια όχι, παρακολουθούμε το ξέσπασμα ενός μεγάλου σκανδάλου στο οποίο εμπλέκονται υπουργοί, γόνοι υπουργών και άλλα στελέχη της εξουσίας. Ως εδώ τίποτε το ιδιαίτερο. Σκάνδαλα υπάρχουν παντού. Η τουρκική περίπτωση όμως έχει μια ιδιαιτερότητα.

Εκείνο που χαρακτηρίζει την τουρκική περίπτωση είναι ο τρόπος αντίδρασης της κυβέρνησης. Και πρωτίστως του πρωθυπουργού της, του φερόμενου ως σουλτάνου Ταγιπ Ερντογάν. Με προσωπικές αποφάσεις του οποίου ξηλώνονται συνεχώς δικαστές και εισαγγελείς και δεκάδες αξιωματικοί της αστυνομίας. Επειδή ακριβώς, έκαναν το καθήκον τους. Συνέλεξαν στοιχεία και κίνησαν τη διαδικασία για τη δικαστική κάθαρση αυτού του σκανδάλου με τις οργιώδεις μίζες.

Ας αποφασίσουν λοιπόν στις Βρυξέλλες, αν επιθυμούν τα τουρκικά ήθη να εισέλθουν στην Ευρώπη και να την κάνουν… Αβρούπα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου