Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Ενα στέμμα από… τα σκουπίδια

γ-π-μασσαβετασ-ενα-στέμμα-από-τα-σκου-515147

Να και κάτι ευχάριστο για την Ελλάδα. Ένα διεθνές βραβείο, για ένα αξιόλογο έργο που εξελίσσεται στη χώρα μας, στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Από το 2007 το κορυφαίο διεθνές οικονομικό περιοδικό World Finance απονέμει κάθε χρόνο τα έργα που προωθούν την καινοτομία και την αρτιότητα στην Οικονομία, τις Υποδομές, την Τεχνολογία και τις Επενδύσεις. Για το 2013 το έγκυρο περιοδικό επέλεξε να απονείμει το βραβείο στην εταιρία ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας). Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1995, προχώρησε με αργά βήματα, αλλά έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων των νομών Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλωρίνης.

Και μπορεί να είναι… ανορθόγραφο, αλλά αναδεικνύεται σε πραγματικό «διάδημα».Όπερ σημαίνει: «Ταινία που δένεται γύρω στο κεφάλι ανδρών ή γυναικών και συγκρατεί τα μαλλιά. Διάδημα ονομάζεται και το στέμμα των βασιλισσών ή άλλο κόσμημα του κεφαλιού που φοριέται από βασίλισσα ή αριστοκράτισσα». Αναδεικνύοντας τη Δυτική Μακεδονία ως «βασίλισσα» στην προσπάθεια προσαρμογής της Ελλάδας στις σύγχρονες μεθόδους περισυλλογής, διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Αν επέλεξα να χωθώ στα σκουπίδια, με το πρώτο κείμενο του νέου χρόνου, είναι γιατί το θέμα αυτό αναδεικνύει με τρόπο δραματικό τις παθογένειες του δημόσιου βίου μας. Η χώρα μας έχει πολλάκις καταδικασθεί, με βαρύτατα πρόστιμα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το ότι επιβιώνουν σε τούτο τον τόπο, λες και ανήκουμε στον τρίτο κόσμο, οι παράνομες χωματερές. Ενώ κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και αποβλήτων, προσκρούει σε άρρωστες τοπικιστικές αντιδράσεις.

Το χειρότερο όμως δεν είναι το πώς αντιδρούν τα τοπικά συμφέροντα, φτάνοντας στις πιο ακραίες μορφές αυτοδικίας, ακόμη και… ανταρσίας, όπως στην περίπτωση της Κερατέας. Αλλα το ότι ο πολιτικός μας κόσμος, πρωτίστως οι κατά περίπτωση τοπικοί βουλευτές, αλλά και κόμματα ολόκληρα, σπεύδουν να κολακεύσουν εκείνους που πορεύονται με το δόγμα «μακριά από εμάς και όπου θέλει ας μπει».

Τελικώς, δια των προστίμων, πληρώνουμε όλοι οι άλλοι Έλληνες, όλοι οι φορολογούμενοι, το «γινάτι» κάποιων τοπικών παραγόντων και τη γελοία, την ανάξια στάση πλείστων εκ των πολιτικών μας. Που αναδεικνύονται ανάξιοι να φορέσουν το «διάδημα» της Δυτικής Μακεδονίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου