Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Εις ώτα μη ακουόντων

γ-π-μασσαβετασ-εις-ώτα-μη-ακουόντων-524626

Τον Αλέκο Παπαδόπουλο τον παρακολουθώ εδώ και δεκαετίες. Ως ένα πολιτικό άνδρα που τον διακρίνει η αρετή έκφρασης της γνώμης του με παρρησία, ακόμη και όταν η γνώμη αυτή δεν κομίζει τίποτε από εκείνα που «χαϊδεύουν αυτιά» για τους πολλούς. Που δεν ενδιαφέρεται να κολακεύει επιδιδόμενος σε λαϊκιστικούς εξωραϊσμούς και υποσχέσεις. Ως ένα αληθές πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο. Και θεωρώ ότι ήταν ατυχές για την πορεία των πολιτικών μας πραγμάτων το γεγονός ότι η περιπέτεια της υγείας του τον ανάγκασε προώρως να αποστρατευτεί.

Υπό αυτό το πνεύμα μελέτησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κυριακάτικη συνέντευξή του στο «Βήμα». Αλλά έμεινα με την πικρή γεύση ότι με την πρότασή του για την ανάγκη να συγκροτηθεί, από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, μια Κίνηση Εθνικής και Πολιτικής Ενότητας που θα πετύχει μια Νέα Μεγάλη Πολιτική Συμφωνία με τους δανειστές, ορθοτομεί μεν το λόγο της αληθείας, πλην όμως απευθύνεται εις ώτα μη ακουόντων. Τραγικώς και εγκληματικώς μη ακουόντων. Διότι και εκείνοι που μας κυβερνούν και εκείνοι που φιλοδοξούν να τους διαδεχθούν, πάσχουν από κακοήθη κουφότητα. Όχι απλώς κουφαμάρα. Κουφότητα.

Δεν διαθέτουν καν την αίσθηση της ακοής. Τα αυτιά τους έχουν υποστεί ειδική στρέβλωση. Ετσι ώστε να απορρίπτουν αυτομάτως ό,τι δεν τους είναι ευχάριστο, ό,τι δε συνάδει προς το κομματικό και μόνον συμφέρον τους. Και όμως αυτό που περιγραφεί ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών συνιστά την αμείλικτη πραγματικότητα και τις αναπόφευκτες συνέπειές της για το άμεσο μέλλον της χώρας:

«Οσοι πιστεύουν ότι μετά τη συμφωνία διάσωσης η Ελλάδα δεν θα έχει ανάγκη να τη δανείζουν τα κράτη της ευρωζώνης, αλλά θα καταφύγει σε δανεισμό από τη διεθνή κεφαλαιαγορά προκειμένου να καλύψει τα χρέη μιας νέας ασωτίας διαπράττουν εγκληματικό για το μέλλον της χώρας λάθος. Οι αγορές θα μας παρακολουθούν και θα μας δανείζουν μόνο με την αυστηρή προϋπόθεση ότι έχουμε σταθερά εξορθολογισμένη και πειθαρχημένη δημοσιονομική συμπεριφορά».

Δυστυχώς, ο πολιτικός λόγος, τόσο των δυο κομμάτων που συγκυβερνούν, όσο και των δυο πτερύγων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμίζει τη λαϊκή παροιμία «του πεινασμένου το όνειρο καρβέλια είναι γεμάτο». Οι άνθρωποι κοιμούνται και ονειρεύονται. Αλλά αν δεν αφυπνισθούν εγκαίρως, τότε η πατρίδα ολόκληρη θα «ξυπνήσει» μέσα σε ένα εφιαλτικό αδιέξοδο.

Ακούει κανείς;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου