Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: «Για ένα νέο ήθος»

γ-π-μασσαβετασ-για-ένα-νέο-ήθος-530074

Τι ειρωνεία. Ο τίτλος του σημερινού σημειώματος είναι και τίτλος πολιτικού βιβλίου. Με συγγραφέα τον κ. Μιχάλη Λιάπη. Είναι μια συρραφή πολιτικών ομιλιών του κ Λιάπη, εντός και εκτός Βουλής, την οποία έχει εμπλουτίσει με έναν πρόλογο και κάποιες προσθήκες. Αλλά πουθενά σε αυτό το βιβλίο δεν περιγράφεται, ως εκδήλωση αυτού του «νέου ήθους», η πρόσφατη συμπεριφορά του συγγραφέως του. Να καταθέτει δηλαδή τις πινακίδες του πανάκριβου «of the road» οχήματος του, για να μην πληρώνει στο κράτος τέλη κυκλοφορίας, ένας πολιτικός που δεν πένεται, αλλά να το κυκλοφορεί. Με πλαστές πινακίδες.

Του πάει πολύ του Μιχάλη Λιάπη να του αφιερώσει κανείς τους στίχους του Καβάφη από το ποίημα «Όσο μπορείς». Διότι ο ποιητής απευθύνεται σε κάποιον που εικάζεται ότι έχει έρμα, αυτοβαρές και αυτόφωτο. Διό και έχει νόημα η προτροπή του: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις».

Το ειδικό βάρος, το έρμα του κ. Μιχάλη Λιάπη όμως δεν προέκυψε από το αγλάισμα της δικής του αυτόφωτης προσωπικότητας. Μπήκε στην πολιτική ζωή ως ανιψιός. Γιος της Αντιγόνης, αδελφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Διό και είχε, ένεκεν της αγάπης του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας προς την αδελφή του, την προνομιακή εύνοια του. Αυτός και όχι ο συνονόματος του και μετέπειτα πρωθυπουργός, ήταν ο προστατευόμενος, ο ευνοούμενος του. Που τον διόρισε το 1977 ειδικό σύμβουλό του, ένα χρόνο μετά την απόκτηση της αδείας ασκήσεως του δικηγορικού επαγγέλματος, το οποίο δεν πρόλαβε να ασκήσει.

Ο ίδιος είχε ένα μοναδικό προσόν. Να φροντίζει επιμελώς τις δημόσιες σχέσεις του. Ιδίως δε να καλλιεργεί καλές σχέσεις με δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης. Αυτός και ένας άλλος ανιψιός, ο μακαρίτης πια Διονύσης Λιβανός, ανιψιός του αείμνηστου Παναγιώτη Κεφαλόπουλου, και επί έτη σύντροφος της Έλλης Στάη, ήταν για κάποιους συναδέλφους, που κάλυπταν είτε το κυβερνητικό ρεπορτάζ, είτε τα των εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, τα …«βάθιά λαρύγγια». Που μας «κάρφωναν» τα στραβά όλων των άλλων συνάδελφων τους.

Τι ανάξια κατάληξη. Να σε διαγράφουν από το κόμμα που ίδρυσε ο θείος σου, για αναξιοπρεπή συμπεριφορά. Το μόνο θετικό, η άμεση αντίδραση της ηγεσίας. Αν και έπρεπε να τον είχαν …ξαποστείλει, από την υπόθεση Χριστοφοράκου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου