Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Της Αγίας Γραφειοκρατίας τα επίκαιρα θαύματα

γ-π-μασσαβετασ-της-αγίας-γραφειοκρατί-533129

Τον καιρό που δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, ή ακριβέστερα με τις κοινοτικές και εθνικές επιδοτήσεις, είχε καταστεί κανόνας για μεγάλο μέρος παραγωγών ορισμένων ευπαθών γεωργικών προϊόντων, ιδίως οσάκις υπήρχε υπερπαραγωγή, να τα… θάβουν. Διότι έκριναν ότι δεν συμφέρει να δώσουν τα πορτοκάλια ή τα ροδάκινα για παραγωγή χυμών, μαρμελάδας ή κομπόστας, αλλά να τα ρίξουν στις χωματερές και να εισπράξουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις για την «απόσυρση».

Αλλα ακόμη και σήμερα, όταν ένα μέρος των συμπατριωτών μας υποσιτίζεται, όταν στα σχολεία λιποθυμούν παιδιά από την πείνα, χιλιάδες τόνοι τροφίμων οδηγούνται στις χωματερές. Η διαφορά, τώρα, είναι ότι η καταστροφή των τροφίμων δεν είναι επιλογή των παραγωγών τους, αλλά αποτέλεσμα κρατικής τύφλωσης. Διότι το κράτος, αντί να παρέχει κίνητρα, στις βιομηχανίες τυποποίησης και παραγωγής επεξεργασμένων τροφίμων, ώστε να διαθέτουν τα περισσεύματά τους σε φορείς που οργανώνουν συσσίτια και διανομές τροφίμων σε ανέργους, κάνει ό,τι μπορεί για να τους αποτρέψει.

Οσο και αν σας φαίνεται απίστευτο, είναι όμως αληθινό. Και κατά τούτο άκρως ελληνικό. Το αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης κατά τη συζήτηση που έγινε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με θέμα: «Κοινωνία Αλληλεγγύης και δικαίωμα στη σίτιση», που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδη Κράτσα. Εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για ληγμένα τρόφιμα, αλλά για προϊόντα με κάποιο λάθος στην ετικέτα τους, η την συσκευασία τους. Η προϊόντα που πρόκειται να λήξουν σε σύντομο χρόνο, αλλά είναι ακόμη αναλώσιμα.

Αλλα γιατί αναγκάζονται να τα καταστρέψουν, αντί να τα χαρίσουν; Στην πρώτη περίπτωση θα επιβαρυνθούν μόνον με τα έξοδα μεταφοράς σε κάποια χωματερή. Στη δεύτερη περίπτωση, πέραν των εξόδων μεταφοράς θα πρέπει να πληρώσουν φόρο δωρεάς, 26% επί της αξίας των προϊόντων. Και επιπλέον 13% για ΦΠΑ που δεν θα εισπράξουν από την εκκλησία, το δήμο ή τη ΜΚΟ, στην οποία θα τα προσφέρουν. Συνολική επιβάρυνση 39%. Που γίνεται 49% όταν πρόκειται για είδη που υπάγονται σε ΦΠΑ 23%, όπως είδη ζαχαροπλαστικής κ.λπ.

Περιμένω να δω, αν μετά από αυτή τη συζήτηση, θα υπάρξει κανείς σε κυβέρνηση και κρατική γραφειοκρατία να κινήσει μια διαδικασία, ώστε να καταργηθεί ο φόρος δωρεών αυτού του είδους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου