ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Λαμπράκης:Ο αγώνας επιβίωσης του ΕΟΠΥΥ

γιώργος-λαμπράκηςο-αγώνας-επιβίωσης-567081

Ενα ξεκάθαρο δείγμα των προθέσεων τους έδειξαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με τη σχεδόν καθολική συμμετοχή τους στη χθεσινή πρώτη ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες αποφασίστηκαν από την ομοσπονδία του κλάδου ενάντια στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για περισσότερες από 2.000 απολύσεις.

Οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να παλέψουν ενάντια στο οργανωμένο σχέδιο, που όπως καταγγέλλουν, εκπονείται από την ηγεσία του υπουργείου για οριστική διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πρώτα αξιολόγηση και στη συνέχεια απόλυση των γιατρών ειδικοτήτων οι οποίες θεωρούνται περιττές, έχει ανακοινώσει ο πρωταθλητής των κυβισθήσεων – υπουργός Υγείας. Για άκρατο λαϊκισμό κατηγορούν τον κ. Γεωργιάδη οι γιατροί που βρίσκονται μπροστά σε μια οδυνηρή πραγματικότητα, ενώ οι ασφαλισμένοι του οργανισμού θα πρέπει να προετοιμαστούν για απερίγραπτες καταστάσεις. Οι περιττές ειδικότητες που έχει ανακοινώσει ο υπουργός ότι θα καταργηθούν, αφορούν σε οφθαλμιάτρους, γυναικολόγους, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγους κ.α. όπου ακόμη και σήμερα, που υποτίθεται ότι δουλεύει το σύστημα, οι ασφαλισμένοι πρέπει να περιμένουν έως και τρεις μήνες για να κλείσουν κάποιο ραντεβού. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μετά την κατάργηση των συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Μόνο παθολόγοι, παιδίατροι και γενικοί χειρουργοί θα απομείνουν στον ΕΟΠΥΥ, που θα μετατραπεί σε οργανισμό – φάντασμα. Και με όλον αυτόν τον κόσμο που θα μείνει από τη μια στιγμή στην άλλη δίχως ιατρική κάλυψη, τι θα γίνει; Η απάντηση είναι απλή. Ή θα αφεθεί στα χέρια του μεγαλοδύναμου ή θα αναγκαστεί να προσφύγει στους ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας αδρά την κάθε επίσκεψη.

Καλλιεργώντας εντέχνως το κλίμα σε βάρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός που είναι άριστος γνώστης των επικοινωνιακών τακτικών, προετοιμάζει το έδαφος για τον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα. Μπροστά στην ανάγκη επιπλέον περικοπών σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία, οι κυβερνητικοί εταίροι δεν θα διστάσουν να βάλουν λουκέτο σε ιατρεία και υπηρεσίες που μέχρι πρότινος εξυπηρετούσαν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Και αναφερόμαστε σε πολίτες με εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες οικονομικές δυνατότητες. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν. Οι ίδιοι θα χάσουν ένα ακόμη κοινωνικό αγαθό και οι γιατροί θα απολυθούν μετά από 20 και 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς να λάβουν καν αποζημιώσεις. Έτσι θέλει και έτσι λειτουργεί το νέο σύστημα που επέβαλαν οι τροϊκανοί στα άβουλα κυβερνητικά ανθρωπάκια τα οποία από τη μια φροντίζουν για τη διατήρηση των προνομιών τους στο ακέραιο και από την άλλη εφαρμόζουν πολιτικές που οδηγούν το λαό στην εξόντωση.

Ο αγώνας των γιατρών που ξεκίνησε χθες θα είναι μακρύς και δύσκολος. Είναι από τις λίγες φορές που μια κινητοποίηση έχει τόσο μεγάλη σημασία για την πλειοψηφία τη κοινωνίας. Η διάλυση ενός συστήματος, που η αλήθεια είναι ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι σε καμία περίπτωση η λύση για την περιστολή δαπανών. Το νοικοκύρεμα και η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του είναι το μεγάλο ζητούμενο. Αλλά πως μπορούμε να έχουμε τέτοιες απαιτήσεις από ένα κυβερνητικό σχήμα όπου η μετριότητα και η ανεπάρκεια κυριαρχούν;

Με εξαίρεση την άθλια προπαγάνδα η οποία στήνεται ήδη από τα γνωστά παπαγαλάκια σε βάρος των γιατρών, αυτή τη φορά όλοι οι υπόλοιποι τομείς το κυβερνητικού έργου βαθμολογούνται πολύ κάτω από τη βάση. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ας αναπτύξουν την άμυνα τους ενάντια στη λάσπη που θα εκτοξευτεί εναντίον τους. Η τακτική είναι γνωστή και οι άθλιοι εκφραστές της δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου