Γιώργος Λαμπράκης: Τα πρόσωπα άλλαξαν … Οι νοοτροπίες ;

γιώργος-λαμπράκης-τα-πρόσωπα-άλλαξαν-569117

Κάποιοι στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου φαίνεται πως δεν έχουν διδαχθεί από τα οδυνηρά λάθη του παρελθόντος που έθεσαν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ύπαρξη της.

Τα όσα επεσήμανε τα τελευταία 24ωρα δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης για τις παρατυπίες στην υπό εκτέλεση εργολαβία για την κατασκευή του δικτυού αποχέτευσης στην Αγριά είναι ενδεικτικά της νοοτροπίας που εξακολουθεί να διακατέχει τόσο τα πολιτικά πρόσωπα όσο και τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης ύδρευσης. Η περιπέτεια της ΕΡΓΗΛ η οποία ακόμη δεν έχει την αίσια κατάληξη που προσδοκούν στη ΔΕΥΜΑΒ, δεν έδωσε τα απαιτούμενα μαθήματα σε ότι αφορά στην επίβλεψη των δημόσιων έργων. Η συγκεκριμένη ιστορία που ακόμη εκκρεμεί δικαστικά, λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη ΔΕΥΑΜΒ εξαιτίας των οικονομικών απαιτήσεων της εταιρίας που αντικατέστησε το δίκτυο ύδρευσης του Βόλου και διεκδικούσε στη συνέχεια αποζημίωση για φυσικό αντικείμενο, το οποίο όπως αποδείχθηκε μετά τη σχετική αυτοψία, ουδέποτε κατασκευάστηκε. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Επειδή δεν υπήρχε σωστή επίβλεψη στην επίμαχη εργολαβία, επειδή δεν ήταν συνεχώς πάνω από το κεφάλι της αναδόχου εταιρίας το στελεχιακό δυναμικό της ΔΕΥΑΜΒ έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διεκδικήσεις της εταιρίας θα είναι απόλυτα συμβατές με τη σχετική μελέτη και τα όσα προέβλεπε η προγραμματική σύμβαση.

Κάτι ανάλογο πήγε να συμβεί και στην περίπτωση του έργου κατασκευής του δικτύου ύδρευση της Αγριάς, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΜΒ την τελευταία πενταετία με τεράστια περιβαλλοντική σημασία. Έπρεπε να παρατηρήσει ο πρώην αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ότι οι επιχωματώσεις στις τομές για την τοποθέτηση των αγωγών αποχέτευσης γίνονταν με αδρανή υλικά από τις εκσκαφές και όχι με τα υλικά που προβλέπονται, έτσι ώστε να μη προκύπτουν κάθε τρεις και λίγο λειτουργικά προβλήματα στο οδόστρωμα. Ευτυχώς υπήρξε άμεση αντίδραση από την πλευρά της επιβλέπουσας αρχής δηλαδή της ΔΕΥΑΜΒ, που υποχρέωσε τον εργολάβο να αποκαταστήσει τις παρατυπίες ωστόσο επειδή πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται ακόμη στο αρχικό του στάδιο απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και παρακολούθηση έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος. Είναι σε θέση η ΔΕΥΑΜΒ να επιβλέψει το έργο και διασφαλίσει τη σωστή υλοποίηση του; Tα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά και γι αυτό οι ιθύνοντες της επιχείρησης πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα ότι δεν θα θέσουν ξανά σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της με τις παραλείψεις τους.

Ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ενώ μέρος αυτού του ποσού θα καλυφθεί από τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ, δηλαδή από τους Βολιώτες που επιβαρύνονται με τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης. Δεκάδες χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης και 100άδες φρεάτια προβλέπεται να κατασκευαστούν στο 18μηνό της προθεσμίας που έχει στη διάθεση του ο εργολάβος. Ποιος διασφαλίζει ότι θα υπάρξει η σωστή επίβλεψη και πως δεν θα υλοποιηθεί ένα έργο αμφιβόλου ποιότητας που ωστόσο θα έχει ακριβοπληρωθεί; Από την εποχή των αποκαλύψεων για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ άλλαξαν πολλά σε ότι αφορά στα πρόσωπα και τη διοικητική διάρθρωση της ΔΕΥΑΜΒ. Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι επήλθε μια μικρή κοσμογονία καθώς απομακρύνθηκαν ή παραιτήθηκαν, όλα τα πρόσωπα τα οποία πρωταγωνίστησαν τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορες δυσάρεστες, για την επιχείρηση ύδρευσης, καταστάσεις. Η ΔΕΥΑΜΒ άλλαξε σε ότι αφορά στα πρόσωπα. Αυτό είναι σίγουρο. Άλλαξε όμως και σε ότι αφορά στη νοοτροπία;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου