Γιώργος Λαμπράκης:Πρόταση - ανάχωμα στα καρτέλ

Τελευταία ενημέρωση: 2013-11-22, 13:30:13
Γιώργος Λαμπράκης:Πρόταση - ανάχωμα στα καρτέλ

Μια πρόταση που αφενός μπορεί να δώσει πνοή σε ομάδες παραγωγών οι οποίοι φυτοζωούν, στην κυριολεξία, αυτή την περίοδο και αφετέρου να αποτελέσει ασπίδα σε ιδιωτικά συμφέροντα και καρτέλ, καταθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, της πλέον υγιούς ίσως συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας μας.

Ο σχεδιασμός να αγοραστούν από την ΕΑΣ Βόλου τα παραγωγικά εργαλεία της υπό εκκαθάριση Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, δηλαδή τα εκκοκκιστήρια και οι αποθήκες σιταριού και να παραχωρηθούν στη συνέχεια σε ομάδες βαμβακοπαραγωγών και σιτοπαραγωγών, αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση μιας αδιέξοδης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η άλλοτε κραταιά ΕΑΣ Λάρισας. Οι εγκαταστάσεις της και τα υπόλοιπα περιουσιακά της στοιχεία ελέγχονται από εκκαθαριστές και στη γωνία περιμένουν οι ιδιώτες προκειμένου να αγοράσουν υποδομές εκατομμυρίων για ένα κομμάτι ψωμί. Έτσι θα αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τη δράση τους και θα διευκολύνουν περαιτέρω τη διείσδυσή τους στη διαδικασία εμπορίας και διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Με απλά λόγια τα αδίστακτα καρτέλ που έχουν διαμορφώσει μονοπωλιακές συνθήκες με μεγάλα θύματα τόσο τους αγρότες όσο και τους καταναλωτές, ετοιμάζονται για ένα ακόμη χτύπημα που θα δώσει νέα ώθηση στους σχεδιασμούς τους. Σε αυτό το καθεστώς η ΕΑΣ Βόλου θέλει να μπει φραγμός και η πρόταση της αποτελεί πραγματικό ανάχωμα σε συμφέροντα και σκοτεινές επιδιώξεις. Πόσο εφικτό είναι όμως να υλοποιηθεί μια πρόταση σαν τη συγκεκριμένη, τη δεδομένη χρονική στιγμή που η οικονομική κρίση, είτε έχει γονατίσει κάθε υγιή οικονομική δραστηριότητα, είτε λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε τομείς της οικονομίας που έχουν ακόμη σφυγμό; H απάντηση σε αυτό το ερώτημα κάθε άλλο παρά εύκολη είναι καθώς το οικονομικό περιβάλλον μόνο αβεβαιότητα και κινδύνους προϋποθέτει για κάθε νέα επενδυτική προσπάθεια που ας σημειωθεί, πρέπει να περάσει και από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Από τη στιγμή που η ΕΑΣ Βόλου θέλει να αγοράσει με ιδίους πόρους και δανεισμό τις εγκαταστάσεις της ένωσης Λάρισας και να τις παραχωρήσει σε ομάδες παραγωγών οι οποίοι εντός 20 ετών υποχρεούνται να αποπληρώσουν το κεφάλαιο που διέθεσε η ένωση Βόλου, θα πρέπει να διασφαλίσει πρωτίστως τα συμφέροντα και τη βιωσιμότητά της και ασφαλώς την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος σε ένα τόσο δυσμενές, οικονομικά, περιβάλλον. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα διαδραματίσει ο βαθμός στήριξης της εν λόγω πρωτοβουλίας από φορείς όπως η περιφέρεια, οι δήμοι της περιοχής, οι υφιστάμενες συνεταιριστικές οργανώσεις και βεβαίως το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Χωρίς να υπάρχει στήριξη από τους προαναφερόμενους και ουσιαστικό ενδιαφέρον από ομάδες παραγωγών οι οποίοι θα  αναλάβουν τη λειτουργία των παραγωγικών υποδομών της ΕΑΣ Λάρισας, κανένας σχεδιασμός δεν πρόκειται να προχωρήσει και καμία επένδυση δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Η προηγουμένη πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΑΣ Βόλου να ενοποιηθεί το συνεταιριστικό κίνημα στη Θεσσαλία έπεσε στο κενό εξαιτίας είτε των γνωστών τοπικιστικών αγκυλώσεων, είτε λόγω του κλίματος που είχε διαμορφώσει ο νόμος για την εξυγίανση των αγροτικών ενώσεων. Σχεδόν δύο χρόνια μετά το ναυάγιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, που δεν έχει μάθει να εγκαταλείπει καμία προσπάθεια, έρχεται με μια νέα πρόταση που αξίζει μεγάλης προσοχής και της απόλυτης στήριξης των τοπικών φορέων. Άλλωστε στην εποχή των θλιβερών διαπιστώσεων και της ανέξοδης κριτικής επί παντός επιστητού, δεν είναι πολλές οι αξιόλογες προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο σε μια κοινωνία και μια οικονομία που έχουν χρεοκοπήσει.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
1
=