Γιώργος Λαμπράκης:Εργασιακή γκιλοτίνα με οδυνηρές κοινωνικές προεκτάσεις

Τελευταία ενημέρωση: 2013-11-15, 13:30:20
Γιώργος Λαμπράκης:Εργασιακή γκιλοτίνα με οδυνηρές κοινωνικές προεκτάσεις

Μαύρα Χριστούγεννα ετοιμάζονται να περάσουν τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι του δήμου Βόλου οι οποίοι απασχολούνται στην Κοινωφελή Επιχείρηση, το Νομικό Πρόσωπο και την Αναπτυξιακή εταιρία. Οι άνθρωποι αυτοί μαζί με χιλιάδες ακόμη συναδέλφους τους πανελλαδικά, έχουν μπει στο κάδρο των απολύσεων που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Η ιδιαίτερα προσφιλής, στην κυβέρνηση, τακτική των διαρροών εφαρμόζεται κατά κόρον αυτή την περίοδο, καθώς διοχετεύονται πληροφορίες οι οποίες αρκετές φορές είναι αντικρουόμενες. Ενώ δηλαδή πριν από λίγες ημέρες προέκυπτε η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού στις κοινωνικές δομές του δήμου Βόλου, τώρα φημολογείται το στήσιμο εργασιακής γκιλοτίνας για 100άδες εργαζόμενους. Οι μπαρούφες των κυβερνητικών στελεχών περί αξιολόγησης στερούνται σοβαρότητας, καθώς είναι γνωστό ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης δεν είναι η σωστή κατανομή του προσωπικού, έτσι ώστε να καταστούν οι δήμοι, εν προκειμένω, πιο λειτουργικοί και λιγότερο κοστοβόροι, αλλά οι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες περικοπές σε δαπάνες έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου. Παρουσιάζοντας κάποιους μαθηματικούς τύπους που ουδείς γνωρίζει πως προέκυψαν, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι για συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων στις κοινωνικές δομές. Αυτό όμως προϋποθέτει ίδιο αριθμό αναγκών σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, για όλους τους δήμους. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια καθαρά πρόχειρη μέθοδο που δεν αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα των κοινωνικών δομών. Για παράδειγμα, στο Βόλο οι άμεσα και έμμεσα ωφελούμενοι από τη λειτουργία υπηρεσιών όπως οι παιδικοί σταθμοί, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, η δωρεάν σίτιση, το κοινωνικό παντοπωλείο, ίσως και να ξεπερνούν τους 30.000! Ωστόσο, μεθοδεύεται ο ξαφνικός εργασιακός θάνατος 100άδων εργαζόμενων με τεράστιες επιπτώσεις για τους εν δυνάμει ανέργους και τις οικογένειες τους και εκρηκτικές συνέπειες για την κοινωνία.

Από καιρό ακούγεται ότι οι δήμοι θα αποτελέσουν την κύρια δεξαμενή άντλησης εργαζομένων που θα απολυθούν προκειμένου να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός κυβέρνησης και Τρόικας για 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι στους μήνες που μεσολάβησαν από την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και του δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι ανήκαν στον στενό πυρήνα των δήμων, δεν υπήρξε καμία ξεκάθαρη τοποθέτηση παρά μόνο συνεχείς διαρροές και κάποια ήξεις αφήξεις που θολώνουν περαιτέρω τα νερά και προετοιμάζουν το έδαφος για το κακό που έρχεται.

Κι άλλες θυσίες εργαζομένων που απασχολούνται σε ευαίσθητες δομές, για να περιοριστούν τα ελλείμματα. Αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος οι μνημονιακοί υπουργοί ετοιμάζονται να εκτελέσουν ένα ακόμη συμβόλαιο εργασιακού θανάτου χιλιάδων εργαζομένων. Οι σχεδιασμοί των δήμων για ένταξη στο στενό πυρήνα τους όσων δομών οδεύουν προς κατάργηση, όπως οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δεν είναι τίποτα άλλο παρά τουφεκιές στον αέρα. Η Τρόικα θέλει «αίμα» και η μετακίνηση υπαλλήλων από τον έναν οργανισμό στον άλλο δεν την ικανοποιεί. Με τα σημερινά δεδομένα κανένας δημοτικός υπάλληλος δεν θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Οι αντιδράσεις του κλάδου όχι μόνο έχουν καθυστερήσει, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρξουν. Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους δηλώνουν έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά των δήμων σε περίπτωση κατάργησης των νομικών προσώπων. Εχουμε την αίσθηση ότι ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη μπορεί πλέον να επηρεάσει τις δραματικές εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=