Γιώργος Λαμπράκης:Κολοτούμπες στην πλάτη των ασθενών

γιώργος-λαμπράκηςκολοτούμπες-στην-π-585921

Πίσω στη 10ετία του ’50 γυρνά το δημόσιο σύστημα υγείας η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους γιατρούς που μέσα σε λίγα 24ωρα είδαν τον αρμόδιο υπουργό να επιβεβαιώνει τον τίτλο του πρωταθλητή των κυβιστήσεων.

Οι αρχικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία, μετατράπηκαν σε μια μεγαλοπρεπέστατη κολοτούμπα που μόνο ειρωνικά σχόλια προκαλεί. Το ίδιο πρόσωπο ξεκαθάριζε μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο (βάζοντας μάλιστα και στοιχήματα), ότι δεν θα απολυθεί κανένας γιατρός. Λίγα 24ωρα αργότερα και αφού ο υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις του υπουργείου για απολύσεις σχεδόν 2.500 γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και υποστήριξε πως θα γίνει αξιολόγηση και όσοι γιατροί δεν είναι απαραίτητοι θα δουν την πόρτα της εξόδου. Με ποια κριτήρια θα αποφασιστεί η χρησιμότητα μιας ιατρικής ειδικότητας σε μια χώρα που στενάζει από πλευράς παροχής υπηρεσιών υγείας, είναι ένα θέμα το οποία σηκώνει μεγάλη συζήτηση.

Αρχικά, υποστηρίχθηκε από τον ανειλικρινή κ. Γεωργιάδη ότι θα καταργηθούν «περιττές» ειδικότητες όπως αυτή των πλαστικών χειρουργών, οι οποίοι σε πανελλαδικό επίπεδο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Λίγο αργότερα μπήκαν στο κάδρο οι ενδοκρινολόγοι, οι ΩΡΛ, οι ρευματολόγοι, κ.α. που σε πόλεις όπως ο Βόλος καλύπτουν σημαντικό αριθμό ασθενών. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Η επιδίωξη του υπουργείου Υγείας, όπως και όλων των υπουργείων που ελέγχονται από την Τρόικα, είναι η περικοπή όσο το δυνατόν περισσότερων δαπανών. Ο καλύτερος τρόπος για να «πιάσουν» τους μνημονιακούς στόχους είναι οι απολύσεις. Ότι έγινε στους δήμους με τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τους καθηγητές ειδικοτήτων, στα πανεπιστήμια με τους διοικητικούς υπαλλήλους, θα γίνει και στην υγεία όπου μεθοδεύονται μαζικές απολύσεις γιατρών, σε πρώτη φάση. Μπορεί τα δημόσια νοσοκομεία να γλιτώνουν προς το παρόν τις οριζόντιες αποφάσεις, ωστόσο υπάρχει έντονη φημολογία ότι δεν είμαστε πολύ μακριά από την ημέρα που θα αρχίσουν να μπαίνουν λουκέτα και σε νοσοκομεία της περιφέρειας μετά τα αντίστοιχα λουκέτα σε νοσοκομεία της Αττικής.

Το ήδη υποβαθμισμένο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, πρόκειται να δεχθεί ένα ακόμη οδυνηρό χτύπημα από την απόλυση χιλιάδων γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή, προωθείται ένα νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας υγείας, όπου ο οικογενειακός γιατρός θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ότι αφορά στην ανάγκη εξέτασης του ασθενούς και από γιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας. Δεν αποκλείεται δηλαδή να φτάσουμε σε σημείο να εξετάζονται εγκυμονούσες από παθολόγους και καρδιοπαθείς από οικογενειακούς γιατρούς! Η περαιτέρω αποδυνάμωση των δομών του ΕΟΠΥΥ από γιατρούς θα έχει τα αποτελέσματα που προσδοκά η κυβέρνηση, αναφορικά σε επιπλέον εξοικονόμηση πόρων. Ωστόσο οι συνέπειες για τους πολίτες θα είναι κάτι παραπάνω από οδυνηρές, με τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ να μετατρέπονται σε κέντρα υγείας αστικού τύπου. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός καλύπτεται από ένα πέπλο ασάφειας καθώς ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η τελική μορφή του νέου συστήματος και το πιο σημαντικό, πόσο αποτελεσματικό θα είναι σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Προς το παρόν οι γιατροί ετοιμάζονται να συγκροτήσουν ένα δυναμικό μέτωπο αντίδρασης στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας το οποίο αλλάζει απόψεις κάθε εβδομάδα. Οι πολίτες από την πλευρά τους, που επιβαρύνονται με δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές, αρχίζουν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για τη λήψη επαρκών υπηρεσιών υγείας στο Μεγαλοδύναμο!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου