Γιώργος Λαμπράκης:Τελεσίγραφα μετά από χρόνια απάθειας και ανοχής

γιώργος-λαμπράκηςτελεσίγραφα-μετά-α-587725

Την απόφαση να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και να τον φέρει αντιμέτωπο με τις ευθύνες του στα θέματα τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του εμπορευματικού τομέα του λιμανιού, έλαβε έστω και καθυστερημένα η δημοτική αρχή.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν διαρραγεί προ πολλού και η ανακοίνωση της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου, αναφορικά στο τρίμηνο τελεσίγραφο που χορηγείται στον ΟΛΒ προκειμένου να συμμορφωθεί με την ισχύουσα, από το 2011, μελέτη περιβαλλοντικών όρων, έρχεται σαν απλή επιβεβαίωση της ολομέτωπης σύγκρουσης ανάμεσα στους δύο φορείς. Πρώτος το γάντι πέταξε ο Οργανισμός Λιμένος όταν δεν αποδέχθηκε την απόρριψη στο λιμάνι των αστικών λυμάτων, λόγω βλάβης του αγωγού στο βιολογικό καθαρισμό. Ακολούθησε η σχεδόν απαξιωτική στάση του προέδρου του ΟΛΒ στην ανακοίνωση του δήμου για την αποδοχή, από τη γενική γραμματεία λιμένων, της πρότασής του αναφορικά στην απελευθέρωση του πρώτου προβλήτα από τη διακίνηση χύδην φορτίων και τη χρήση του για επιβατικούς σκοπούς. Η απάντηση έρχεται τώρα από το δήμο που μοιάζει αποφασισμένος να οδηγήσει την υπόθεση στα άκρα. Η στάση του ΟΛΒ τον όπλισε με επιχειρήματα, καθώς προκύπτει ότι εδώ και σχεδόν τρία χρόνια η διακίνηση χύδην φορτίων δε γίνεται βάσει των προβλέψεων της σχετικής μελέτης περιβαλλοντικών όρων. Ακόμη και μέτρα που δεν είναι κοστοβόρα και μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος από τη φορτοεκφόρτωση σιταριού ή σκραπ, δε λαμβάνονται σύμφωνα με το δήμο Βόλου, που επιλέγει να βάλει στο παιχνίδι τόσο τους Βουλευτές και το αρμόδιο υπουργείο, όσο και τις τοπικές εισαγγελικές αρχές καθώς και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση της διοίκησης του ΟΛΒ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που έχει και την κύρια ευθύνη για τα επόμενα βήματα, αποδίδει τη στάση των υπευθύνων του λιμανιού στη λανθασμένη νοοτροπία τους, σε ότι αφορά στην τήρηση της νομοθεσίας στα ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα του περιβάλλοντος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού θεωρείται από τους κατοίκους της παρακείμενης συνοικίας του Παλαιού Λιμεναρχείου ως ο βασικός υπεύθυνος για τους δεκάδες θανάτους από καρκίνο τα τελευταία 20 χρόνια στην περιοχή. Οπως επίσης δεν ξεχνάμε τα σοβαρά περιστατικά ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης χύδην φορτίων, όταν ολόκληρη η πόλη παρακολουθούσε εμβρόντητη τα σύννεφα της σκόνης να βγαίνουν από τα αμπάρια των πλοίων και να την πνίγουν.

Η σημασία της εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών όρων για τους όρους διακίνησης φορτίων ήταν ένα κορυφαίο ζητούμενο για την περιοχή, ωστόσο από το 2011 που υπάρχει δεν έχει εφαρμοστεί, σύμφωνα με το δήμο. Ο τελευταίος βρέθηκε στο στόχαστρο οξείας κριτικής πριν από λίγες ημέρες όταν μετέτρεψε σε χαβούζα το λιμάνι της πόλης. Προκύπτει λοιπόν ότι ένας από τους φορείς που τον κατέκριναν, φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τον περιβαλλοντικό Γολγοθά που ανεβαίνουν οι Βολιώτες εδώ και χρόνια. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για κοκορομαχίες και παιχνίδια εντυπώσεων, αλλά απαιτούν από τα τοπικά όργανα διοίκησης να σταθούν απέναντί τους με ειλικρίνεια και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις σε μείζονα ζητήματα που καρκινοβατούν. Η επιλογή του δήμου να φτάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση μέχρι τον εισαγγελέα ίσως να αποτελεί μια καλή αρχή ώστε να αρχίσουν να κλείνουν μία – μία οι «πληγές» του Βόλου. Εκτός και αν πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι ενόψει και των δημοτικών εκλογών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου