Γιώργος Λαμπράκης:Απροστάτευτα σχολεία σε ένα κράτος ξέφραγο αμπέλι

γιώργος-λαμπράκηςαπροστάτευτα-σχολ-589413

Σαν στο σπίτι τους αισθάνονται οι διαρρήκτες που εισβάλουν πλέον κατά βούληση στο σχολικό συγκρότημα του πρώην πολυκλαδικού στη Νέα Ιωνία και αφαιρούν από τρόφιμα και μικρά χρηματικά ποσά μέχρι καλώδια και εξοπλισμό φωτοβολταϊκών συστημάτων και κλιματιστικών.

Τις τελευταίες εβδομάδες το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σε περιπτώσεις σχολείων όπως το πολυκλαδικό έχει μετατραπεί σε πραγματική μάστιγα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Μαγνησίας, με πέντε συστεγαζόμενα λύκεια και σχεδόν 1.000 μαθητές που τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αντικρίζουν παραβιασμένες πόρτες, κομμένα κάγκελα, σπασμένα λουκέτα και γενικά καταστάσεις που δε συνάδουν με ένα σχολείο. Οι καθαρίστριες μάς εκμυστηρεύτηκαν ότι κάθε πρωί πηγαίνουν στη δουλειά τους με το φόβο του τι θα αντικρύσουν, ενώ τους ανησυχεί το σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθούν κάποια στιγμή αντιμέτωπες με τους θρασύτατους διαρρήκτες.

Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα ανέκαθεν αντιμετώπιζε προβλήματα ασφαλείας, ωστόσο τους τελευταίους μήνες που καταργήθηκαν οι σχολικοί φύλακες έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον πανάκριβο εξοπλισμό που υπάρχει στις αίθουσες και τα εργαστήρια του. Μέχρι τον Ιούνιο υπήρχε για αρκετές ώρες κάθε μέρα ένας σχολικός φύλακας που ήλεγχε ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε και ως ένα βαθμό λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους επίδοξους διαρρήκτες. Από το καλοκαίρι και μετά η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική και το σχολείο έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του. Την προηγούμενη εβδομάδα άγνωστοι αφαίρεσαν τμήμα του εξοπλισμού από το φωτοβολταϊκό πάρκο στην οροφή του 1ου Σχολικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου που εγκαινίασε με κάθε επισημότητα το 2010, η τότε υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Οι διαρρήκτες ανενόχλητοι εισέβαλαν στο σχολείο και σχεδόν κατέστρεψαν τις υποδομές που εγκαταστάθηκαν από το υστέρημα των φορολογουμένων. Πριν από λίγο καιρό είχαμε πάλι τα ίδια στο κυλικείο του 2ου Γενικού Λυκείου, χθες οι διαρρήκτες χτύπησαν ξανά, γεγονός που αποδεικνύει ότι γνωρίζουν άριστα πως έχουν τη δυνατότητα να εισβάλουν για να κλέψουν ή να προκαλέσουν φθορές σε ένα ανυπεράσπιστο δημόσιο χώρο. Οι υπεύθυνοι του σχολικού συγκροτήματος ήδη εγκατέστησαν επιπλέον συστήματα συναγερμού προκειμένου να κόψουν την όρεξη των κακοποιών.

Το τεράστιο πρόβλημα φύλαξης στα σχολεία της περιοχής μετά την κατάργηση των σχολικών φυλάκων, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της τοπικής ΕΛΜΕ καθώς και οι σύλλογοι γονέων των σχολείων που γίνονται στόχοι διαρρηκτών. Το αίτημα τους για επιστροφή των σχολικών φυλάκων στα καθήκοντα τους και η ενίσχυση του θεσμού με επιπλέον προσωπικό είναι τουλάχιστον ουτοπικό, τη δεδομένη χρονική συγκυρία που το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί εναγωνίως να συμπληρώσει τις μαύρες λίστες των υπό απόλυση ή διαθεσιμότητα, δημοσίων υπαλλήλων. Τουλάχιστον 40.000 εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο μέχρι το τέλος του 2014, τη στιγμή που ολόκληρες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω υποστελέχωσης. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να περιμένουμε τίποτα απολύτως από την οργανωμένη -υποτίθεται -πολιτεία στο θέμα της φύλαξης των σχολείων. Οι κατά τόπους ενώσεις γονέων, σε συνεργασία με τους καθηγητές και τους δήμους, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για την προστασία της δημόσιας περιουσίας από τις ορέξεις των κακόβουλων εισβολέων. Τώρα έχουν στο στόχαστρο τα κυλικεία, αύριο μπορεί να βάλουν στο μάτι τον εξοπλισμό των αιθουσών διδασκαλίας και των γραφείων. Μέχρι που ένα πρωί θα μπουν στα σχολεία οι μαθητές και οι δάσκαλοι τους και θα αντικρύσουν άδειους τοίχους!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου