Γιώργος Λαμπράκης:Το αλαλούμ της κυριακάτικης αγοράς

γιώργος-λαμπράκηςτο-αλαλούμ-της-κυρι-600102

Αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Στο Βόλο όπως και σε πολλές πόλεις της περιφέρειας δεν υπήρξε η αναμενόμενη κίνηση, καθώς η πλειοψηφία των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων δεν λειτούργησε, ενώ τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά πολυκαταστήματα που άνοιξαν δεν κατόρθωσαν να λειτουργήσουν σύμφωνα με το προγραμματισμένο τους ωράριο εξαιτίας των κινητοποιήσεων από εμποροϋπαλλήλους και δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι λόγω των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων, ο τζίρος γνωστού πολυκαταστήματος δεν κάλυψε καν τα πάγια λειτουργικά του έξοδα. Στην υπόλοιπη αγορά επικράτησε ένα μικρό αλαλούμ με μερικά εμπορικά καταστήματα -κυρίως αυτά που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες αλυσίδες- να λειτουργούν αλλά χωρίς ιδιαίτερη κίνηση. Από τη μια οι κινητοποιήσεις, από την άλλη η δεδομένη οικονομική αδυναμία των καταναλωτών να κάνουν τις αγορές τους ακόμη και τις υπόλοιπες έξι ημέρες που η αγορά παραμένει ανοικτή, οδήγησαν στο γνωστό αποτέλεσμα. Πολύ κακό για το τίποτα δηλαδή σε μια αγορά που έχει χάσει προ πολλού τις αντοχές και τις ισορροπίες της.

Τα μέλη του εμπορικού συλλόγου που όλο το προηγούμενο διάστημα συγκέντρωσαν τα πυρά τους κατά του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αποφάσισε για τη λειτουργία της αγοράς επτά Κυριακές το χρόνο, δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα σε μια αγορά που καρκινοβατεί έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη, οι οργανωμένες ομάδες εμποροϋπαλλήλων και συνδικαλιστών που διαβλέπουν πίσω από τη συγκεκριμένη ρύθμιση την κατάργηση της αργίας της Κυριακής με ταυτόχρονη κατάργηση της επιπλέον αμοιβής όσων θα εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα, ανάγκασαν τους καταναλωτές να μην κατέβουν στην αγορά, ενώ και όσοι κατέβηκαν έκαναν περιορισμένες αγορές.

Πρέπει να σταθούμε οπωσδήποτε στη σοβαρή καταγγελία του Εργατικού Κέντρου αναφορικά σε απειλές που δέχθηκαν τηλεφωνικά αρκετοί εργαζόμενοι σε πολυκαταστήματα, να δουλέψουν, διαφορετικά τους περίμενε η απόλυση. Αν ισχύει αυτή η καταγγελία τότε θα πρέπει να διερευνηθεί τάχιστα από την επιθεώρηση εργασίας και τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι να δουλέψουν ενώ έχει προκηρυχθεί απεργία από την ομοσπονδία τους. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται δια της απειλής της απόλυσης, η εφαρμογή ενός μέτρου που μέχρι πρότινος θεωρούταν πρωτάκουστο στη χώρα μας. Παρατηρούμε δηλαδή ότι τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εργαζόμενοι στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις δεν είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν απερίσπαστοι αν θα μετάσχουν σε μια διαδικασία που αποφασίστηκε και εφαρμόστηκε, υποτίθεται, για το καλό της αγοράς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο τρίτος και πιο σημαντικός παράγοντας, οι μικροί και μεσαίοι έμποροι, δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε καν τα μέλη τους για τις αρνητικές συνέπειες, που όπως εκτιμάται, θα έχει το νέο μέτρο. Τα στοιχεία που δόθηκαν αναφορικά στη μη λειτουργία του 90% των επιχειρήσεων – μελών του εμπορικού συλλόγου, αμφισβητούνται από μέλη της διοίκησης, τα οποία τάσσονται πλέον ανοικτά υπέρ της λειτουργίας της αγοράς πέντε έως επτά Κυριακές το χρόνο. Άποψη μας είναι ότι χωρίς ενιαία γραμμή σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι θέμα χρόνου προκειμένου να επικρατήσει το απόλυτο αλαλούμ στην τοπική αγορά, την επόμενη Κυριακή που θα λειτουργήσουν και πάλι τα καταστήματα. Αυτό θα είναι σε βάρος τόσο των ίδιων των εμπόρων όσο βέβαια και των εργαζομένων που ήδη διαπιστώνουν την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου