Γιώργος Λαμπράκης:Ποιοι μετατρέπουν το Βόλο σε θάλαμο αερίων;

γιώργος-λαμπράκηςποιοι-μετατρέπουν-602107

Συναγερμός πρέπει να σημάνει στις υπηρεσίες περιβάλλοντος και υγείας της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας για τον εντοπισμό των ασυνείδητων που κάθε βράδυ μετατρέπουν το Βόλο σε θάλαμο αερίων.

Τις τελευταίες ημέρες η μυρωδιά του καμένου είναι κάτι παραπάνω από έντονη, με αποκορύφωμα την προχθεσινή βραδιά όταν και παρατηρήθηκε έξαρση του φαινόμενου σε βαθμό ιδιαίτερα ανησυχητικό. Σε κάθε γωνία της πόλης, από το κέντρο μέχρι τις γειτονιές της Νέας Δημητριάδας και της Νέας Ιωνίας πάνω και από τον περιφερειακό, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Κάθε βράδυ, τις τελευταίες εβδομάδες, ο αέρας ο οποίος αναπνέουμε επιβαρύνεται με άγνωστα στοιχεία που κάθε άλλο παρά καλό μας κάνουν. Η μυρωδιά είναι τόσο έντονη ώστε σε ορισμένες περιοχές οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι κάτι καίγεται δίπλα στα σπίτια τους. Και να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχουν πάρει μπρος οι ξυλόσομπες και τα τζάκια λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Φανταστείτε την κατάσταση που θα ζήσουν και το φετινό χειμώνα οι Βολιώτες σε περίπτωση που έρθουν τα πρώτα κρύα και αρχίσουν να χρησιμοποιούνται τα προαναφερόμενα μέσα θέρμανσης.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην ατμόσφαιρα από το σταθμό της περιφέρειας, καθώς και από τους αντίστοιχους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που είναι εγκατεστημένοι πέριξ του πολεοδομικού συγκροτήματος και παρέχουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης. Οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των διευθύνσεων περιβάλλοντος και υγείας θα πρέπει να γίνουν άμεσα και να επικεντρωθούν σε σημεία όπου στο παρελθόν καταγράφηκαν περιπτώσεις καύσης πλαστικών ή καλωδίων, όπως οι περιοχή του Αλιβερίου και του Ξηριά. Παράλληλα, ο έλεγχος θα πρέπει να στραφεί και προς τα μεγάλα εργοστάσια γύρω από το Βόλο, όπως η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και η Χαλυβουργία. Μπορεί οι εταιρείες να παρουσιάζουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η παραγωγική τους δραστηριότητα έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο ένας πιθανός έλεγχος στη λειτουργία τους από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα βοηθήσει στο να εντοπιστεί πιο γρήγορα η αιτία του κακού.

Ο Βόλος έχει πληρώσει και εξακολουθεί να πληρώνει πολύ ακριβά τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Υπήρχαν εποχές που σε καθημερινή σχεδόν βάση ο αέρας που αναπνέαμε ήταν σημαντικά επιβαρυμένος και τα μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης ήταν και παραμένουν τα μικρά παιδιά και οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις και σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα τελευταία χρόνια που έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε ρυπογόνες βιομηχανίες, οι οποίες συμμορφώθηκαν με την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον περιορισμό της αέριας ρύπανσης, η κατάσταση βελτιώθηκε και σε συνδυασμό με τη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου, λόγω της οικονομικής κρίσης, διαπιστώνεται μια αισθητή υποχώρηση στα ποσοστά των ρύπων. Όλα αυτά βέβαια μέχρι τον περυσινό χειμώνα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στράφηκε στα τζάκια και τις σόμπες, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν και εξακολουθεί να είναι είδος πολυτελείας για τους περισσότερους. Ο εφιάλτης του περυσινού χειμώνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Αντίθετα, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τη λήψη δραστικών μέτρων που θα αποτρέψουν την επανάληψη ανάλογων καταστάσεων. Δυστυχώς κάποιοι ασυνείδητοι εκμεταλλεύονται την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και συνεχίζουν να αυθαιρετούν εις βάρος της δημόσιας υγείας. Άμεσα πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Και αυτό πρέπει να γίνει προτού μπει για τα καλά ο χειμώνας. Μετά θα είναι πολύ αργά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου