Γιώργος Λαμπράκης:Απεργίες εθιμοτυπικού χαρακτήρα

γιώργος-λαμπράκηςαπεργίες-εθιμοτυπ-607458

Για μια ακόμη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ετοιμάζονται οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ρίξει το βάρος τους στην επιτυχία της 24ωρης απεργίας της ερχόμενης Τετάρτης. Η κινητοποίηση διοργανώνεται μαζί με τη ΓΣΕΕ ενάντια στα μέτρα των Μνημονίων που έχουν γονατίσει την πλειοψηφία των πολιτών κι έχουν θέσει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Τα νούμερα τρομάζουν καθώς μέχρι το τέλος του 2014 πρέπει να έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα, 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Πρόκειται για δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση έναντι των Τροϊκανών, έτσι ώστε να συνεχιστεί η εκταμίευση και των τελευταίων δόσεων των δανείων που έχουν συμφωνηθεί. Για την ΑΔΕΔΥ η επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης της 6ης Νοεμβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρέπει να σταλεί, όπως εκτιμάται, ένα εκκωφαντικό μήνυμα διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες πολιτικές των τελευταίων ετών και τις συνέπειές τους σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Ενδεχόμενη μαζική συμμετοχή τόσο στην απεργία όσο βέβαια και στις συγκεντρώσεις που θα διοργανωθούν, θα δώσει δύναμη στους εκπροσώπους των εργαζόμενων να συνεχίσουν έναν αγώνα που μέχρι στιγμής μοιάζει όχι απλά άνισος αλλά χαμένος από χέρι.

Η παρουσία των εργαζομένων είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα σε ανάλογες κινητοποιήσεις στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν από περιορισμένη έως ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να οπλίζονται με επιπλέον επιχειρήματα οι υπέρμαχοι των Μνημονίων και οι υποστηρικτές του δόγματος «απολύστε δημοσίους υπαλλήλους για να γλυτώσει η χώρα». Τα τελευταία στοιχεία για συρρίκνωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, σε βαθμό που να δημιουργείται μείζον πρόβλημα στη λειτουργία αρκετών υπηρεσιών και για μείωση του μισθολογικού κόστους του δημόσιου κάτω από το 9% του ΑΕΠ, αποτυπώνουν ανάγλυφα την κατάσταση σε ένα χώρο που έχει δαιμονοποιηθεί και θεωρείται η αιτία των κακού για όλα τα δεινά του τόπου μας. Οι υπέρμαχοι των απολύσεων στο δημόσιο ενισχύονται από τα κρούσματα διαφθοράς που εξακολουθούν να καταγράφονται, παρά την ενεργοποίηση μιας σειρά πειθαρχικών οργάνων που τόσα χρόνια ήταν σε χειμερία νάρκη και πλέον έχουν αρχίσει να απολύουν κόσμο. Οι ρυθμοί του ξεσκαρταρίσματος στο πολύπαθο δημόσιο παραμένουν αργοί και την ίδια στιγμή γίνονται εύκολος στόχος ακόμα και οι ευσυνείδητοι εργαζόμενοι που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία. Ο φαύλος κύκλος της ανθρωποφαγίας και το κοινωνικού αυτοματισμού δεν έχει τέλος και τα μόνιμα θύματά του εξάντλησαν πλέον και τα τελευταία ψήγματα υπομονής που διέθεταν. Το σκηνικό δεν αντιστρέφεται όσες απολύσεις και αν γίνουν στο δημόσιο και όσες περικοπές μισθών και συντάξεων και αν αποφασίσουν οι υποτακτικοί της Τρόικας. Όσο θα παραμένουν στο απυρόβλητο οι συνήθεις ύποπτοι της φοροδιαφυγής και της ρεμούλας καμία ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει και κανένας σχεδιασμός εξόδου από την κρίση δεν πρόκειται να τελεσφορήσει.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα πέρα από την οργανωτική τους αποτυχία, χαρακτηρίζονται και από την πρακτική αδυναμία των εργαζομένων να μετάσχουν σε κινητοποιήσεις που τους αφαιρούν ένα σημαντικό τμήμα του πετσοκομμένου μισθού τους. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντίδρασης σε μέτρα που μας οδηγούν στην κοινωνική γενοκτονία και διαλύουν κάθε έννοια αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Το παιχνίδι των κυβερνητικών εταίρων και των κεντρικών ΜΜΕ που τους σιγοντάρουν είναι γνωστό και στον πλέον καλοπροαίρετο πολίτη. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ο τρόπος αντίδρασης της κοινωνίας σε αποφάσεις και μέτρα που την αφανίζουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου