Γιώργος Λαμπράκης:Σιδερόφρακτες παρελάσεις που προκαλούν

γιώργος-λαμπράκηςσιδερόφρακτες-παρ-612866

Για ακόμη μια σιδερόφρακτη παρέλαση θα πρέπει να προετοιμαστούν οι Βολιώτες, καθώς η τοπική αστυνομική διεύθυνση πρόκειται να λάβει δρακόντεια μετρά ασφαλείας και στη μεθαυριανή παρέλαση για την ηρωική επέτειο του «Όχι».

Για άλλη μια φορά η παραλία της πόλης, όπου θα λάβει χώρα η μεγάλη μαθητική παρέλαση καθώς και οι κεντρικοί δρόμοι γύρω από την παραλία, θα αποκλειστούν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας από τα γνωστά μεταλλικά κιγκλιδώματα με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να κυκλοφορήσει κάποιος ελεύθερα στο κέντρο και πολύ περισσότερο να παρακολουθήσει άνετα την παρέλαση. Παρά τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αναφορικά στην ανάγκη χαλάρωσης του κλοιού τόσο στο Μνημείο των Ηρώων όσο και γύρω από τους επισήμους στο χώρο απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι αστυνομικές αρχές που σε κάθε περίπτωση εφαρμόζουν τις εντολές του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, ετοιμάζονται να μετατρέψουν το Βόλο σε αστυνομοκρατούμενη πόλη. Οι πολίτες που θα βρεθούν στην παραλία για να παρακολουθήσουν την παρέλαση και να καμαρώσουν τα παιδιά τους θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή. Πολλοί εξ αυτών θα πρέπει να διαθέτουν βιονική όραση ή τηλεσκόπιο για να απολαύσουν τα βλαστάρια τους.

Το κλίμα στην κοινωνία αυτή την περίοδο δεν θυμίζει σε τίποτα την ένταση προηγούμενων ετών όταν και αποφασίστηκε η τέλεση των παρελάσεων υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με ατομικές προσκλήσεις, σε ορισμένες πόλεις. Τότε η κατάσταση ήταν έκρυθμη και ως ένα βαθμό ήταν δικαιολογημένη η λήψη μέτρων που άλλαξαν δραματικά το χαρακτήρα των παρελάσεων. Σήμερα ωστόσο το κλίμα είναι διαφορετικό, με τον κόσμο να μαστίζεται μεν από οικονομικά αδιέξοδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναζητά ευκαιρίες για να εκτονώσει την οργή του στις παρελάσεις. Αντίθετα, τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται μετά τα επεισόδια του 2011, φέρνουν ακριβώς αντίστροφα αποτελέσματα, καθώς προκαλούν και ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Ο θεσμός των παρελάσεων που επικρίνεται από αρκετούς οι οποίοι τον θεωρούν αναχρονιστικό, έχει καθιερωθεί δυο φορές το χρόνο για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας για αγαθά που σήμερα θεωρούνται δεδομένα. Η μνήμη ενός λαού καθορίζει την πορεία του στο χρόνο και στη σημερινή εποχή των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων απαιτείται περισσότερο από ποτέ να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Όσοι επέλεξαν τις ηρωικές επετείους για να εκφράσουν την αγανάκτηση τους προς το πολιτικό σύστημα, προσέφεραν το τέλειο άλλοθι σε αυτούς που έχουν μετατρέψει το θεσμό σε επετειακή υποχρέωση υπό δρακόντεια αστυνομική παρακολούθηση. Τα ακραία, σε πολλές περιπτώσεις, μέτρα ασφαλείας για την προστασία -υποτίθεται- των επισήμων από την έκφραση αποδοκιμασίας των πολιτών, ευτελίζουν και απαξιώνουν ακόμη περισσότερο δύο επετείους που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας. Οπλίζουν με επιπλέον επιχειρήματα τους πολέμιους των παρελάσεων που ζητούν την κατάργησή τους, για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς. Η στάση των πολιτών τα τελευταία δύο χρόνια ήταν υποδειγματική σε ότι αφορά τουλάχιστον στο Βόλο, όπου δεν δικαιολογείται πλέον η λήψη των γνωστών μέτρων ασφαλείας. Δυστυχώς, το ίδιο σκηνικό θα ζήσουμε και τη Δευτέρα, όπου οι διοργανωτές της παρέλασης και οι συμμετέχοντες θα έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό για την επιτυχία της, ωστόσο ελάχιστοι θα είναι όσοι θα την απολαύσουν και ακόμη λιγότεροι όσοι δεν θα αποχωρήσουν εκνευρισμένοι από την παραλία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου