Γιώργος Λαμπράκης:Διαπραγματεύσεις – φιάσκο από ανεπαρκείς αξιωματούχους

γιώργος-λαμπράκηςδιαπραγματεύσεις-821-628816

Για έναν ακόμη παγωμένο και περιβαλλοντικά επιβαρυμένο χειμώνα θα πρέπει να προετοιμαστούν οι Βολιώτες που είδαν τις όποιες ελπίδες τους για μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης να εξανεμίζονται, μετά από άλλη μια διαπραγμάτευση – φιάσκο της, πλήρως ελεγχόμενης από την Τρόικα, πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να διαφυλάξουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους Έλληνες πολίτες, αποδείχθηκαν ανίκανοι να διαπραγματευτούν επιτυχώς με τους τροϊκανούς και να διασφαλίσουν ότι το φετινό έστω χειμώνα ο κοσμάκης θα μπορέσει να ζεστάνει τα σπίτια του και δεν θα περάσει τον περυσινό εφιάλτη. Από την κατάληξη της περίφημης διαπραγμάτευσης για το καθεστώς διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, προκύπτουν αβίαστα κάποια συμπεράσματα αναφορικά στο επίπεδο προσδοκιών που πρέπει να έχουν οι πολίτες από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις και περίπλοκοι τρόποι σκέψεις για να συμπεράνουμε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε το παραμικρό από κάποιους που δεν είναι σε θέση να αλλάξουν ένα καθεστώς που από τη μία ταλαιπωρεί τον κόσμο και από την άλλη κρατά άδεια τα δημόσια ταμεία. Το μέτρο της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης απέτυχε παταγωδώς, σε ότι αφορά στις προσδοκίες για την είσπραξη επιπλέον φόρων. Και αυτό ήταν απολύτως φυσιολογικό από τη στιγμή που η ζήτησή μειώθηκε έως και 80%. Τα νοικοκυριά είτε πάγωσαν, είτε στράφηκαν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης που ωστόσο αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιβλαβείς για το περιβάλλον. Οι πόλεις – θάλαμοι αεριών αποτέλεσαν μια ακόμη ολέθρια επίπτωση των αποτυχημένων Μνημονίων. Προσέξετε, οι κατά τα άλλα φωτεινοί εγκέφαλοι του υπουργείου οικονομικών είδαν τις προτάσεις τους να απορρίπτονται, η μια μετά την άλλη και στο τέλος αποφάσισαν να εγκρίνουν μονομερώς κάποιες έστω βελτιωτικές κινήσεις, προκειμένου να αποφύγουν τη γενική κατακραυγή από τους πολίτες.

Ας μη γελιόμαστε, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν αναφορικά στην προκαταβολή ενός μικρού μέρους του επιδόματος θέρμανσης, η διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων χορήγησης του και η αύξηση του ποσοστού επιδότησης, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, που ήδη δηλώνουν ότι δεν θα ανάψουν ούτε φέτος τους καυστήρες των σπιτιών τους. Το σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον στα πρατήρια και του Βόλου για παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και το γεγονός ότι οι πρατηριούχοι δεν έχουν προβεί ακόμη στις απαιτούμενες προμήθειες, απλά επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές και μας προετοιμάζουν για αυτό που έρχεται. Από τη μια μεριά θα έχουμε παγωμένα σπίτια και από την άλλη η ατμόσφαιρα θα παραπέμπει σε πόλεις όπως το Πεκίνο, όπου είναι αδύνατο να κυκλοφορήσει κανείς χωρίς προστατευτική μάσκα! Όσοι επεχείρησαν να καλλιεργήσουν ένα θετικό κλίμα υπέρ της αποδοχής των ελληνικών προτάσεων αναφορικά στους όρους διάθεσης του πετρελαίου το φετινό χειμώνα, διαψεύστηκαν πανηγυρικά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων που έγιναν μέσω e-mails και απορρίφθηκαν, στο σύνολο τους, από τα χαμηλόβαθμα στελέχη των εκπροσώπων των δανειστών. Σκεφτείτε δηλαδή το επίπεδο των διαπραγματευτικών ικανοτήτων των καλοπληρωμένων πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου οικονομικών, ενόψει και της επόμενης περιόδου που θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Η Τρόικα δεν πρόκειται να μας αποδεσμεύσει από τα Μνημόνια όσο μυρίζεται τα τεράστια οφέλη από το δημόσιο πλούτο. Το ζητούμενο είναι, πώς και αν διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για την ελληνική κοινωνία το πολιτικό μας προσωπικό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου